Svijet

Како је Чешка „пала” пред новим ударом короне

Чешка, једна од земаља које су се у првом и другом таласу пандемије вируса корона најбоље избориле са тим изазовом, сада се суочава са огромним растом новозаражених на дневном нивоу, а Јован Митровић, Србин, који живи у Прагу, каже да се ситуција драматично радикализовала последњих неколико дана, односно недеља.

Митровић, иначе представник српске националне мањине у савету Владе Чешке, каже да влада уводи нове мере, а разматра их на дневном нивоу.

„Очекује се тотални локдаун, уколико број новозаражених у једном дану буде 15.000”, каже Митровић за Танјуг.

Од данас је, иначе, обавезно ношење маски и на отвореном, све активности, осим тренирања, су обустављене и тако ће бити сигурно до краја ванредног стања што је 2. новембра, а претпоставља се да ће се и наставити са тим.

„Ситуација полако измиче контроли, министар здравља је смењен пре 15-ак дана, а на његово место је дошао човек који је био задужен за јавно здравље и који је увео драстичније мере”, каже Митровић и подсећа да је дошло и до протеста за викенд у Прагу, када су се радикалне групе скупиле на главном тргу, а приликом којих је неколико хиљада полицајаца и демонстраната повређено.

Он је потврдио медијске извештаје да бројке новозаражених дневно достижу и по више хиљада, а у петак је, каже, забележено чак преко 11.000 новозаражених.

„Цифре су драматичне, повећавају се из дана у дан, током викенда је забележен благи пад, али то је зато што је викендом мање тестирања”, казао је Митровић.

Велики број заражених, према информацијама којима располажу Чеси, дошао је са летовања из заражених регија, навео је Митровић и истакао да су процене да је само око милион Чеха било на летовању у Хрватској, а да су тих дана уведене и специјалне возне линије између Прага и Ријеке, које су саобраћале чак и неколико пута дневно

„Садашња ситуација је последица генералног опуштања и наводно је велики број заражених донео вирус са летовања, а и почетак школске године је утицао на то”, каже Митровић.

Додаје да је било и велике полемике о томе да ли ће се кренути регуларно у школе од 1. септембра, а после две недеље су средње школе и факултети затворени, да би од прошле седмице и основне школе затворили и прешли у потпуности на онлајн наставу.

„С обзиром на успех у првом таласу, влада се трудила да мере не буду сувише оштре, као и због негативног утицаја мера на туризам и економију, генерално, јер Чешка је умногоме зависна од извоза”, наводи Митровић.

Додаје да су покушали да са блажим мерама остану на нивоу првог таласа, али да се испоставило да се ситуација драматизовала.

Митровић каже и да епидемиолози говоре да делује и да је вирус мутирао, јер нема драстичних клиничких слика код оболелих.

Он лично у првом таласу није познавао никог ко је имао корону, а како каже, сада је већ другачија ситуација – има доста заражених у њиховој околини, а у фирми у којој ради, која има неколико десетина запослених, већ је десетак болесно.

Драстичније мере уведене су пре десетак дана затварањем школа, ограничавањем рада угоститељских објеката и клубова, а како каже Митровић, у првој фази је то било до поноћи, а после је скраћено на 22.00 часа, па на 20.00, да би од понедељка били затворени комплетно сви ресторани, сви угоститељски објекти, изузев хотела.

„С обзиром на мали број туриста сви су са профитима у великом проблему, поготову у Прагу који је доста зависан од броја туриста којих је неколико милиона годишње тако да те мере најтеже погађају тај угоститељски и хотелски сектор”, додаје Митровић.

„Чека се да ли ће бити тотални локдаун и уколико број новозаражених буде већи од 15.000 током једног дана очекује се да ће бити тотални локдаун, што за собом повлачи доста ограничавајућих мера у смислу фабрика и предузетника”, казао је Митровић.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog