Vijesti

Шеранић: У овом тренутку неће бити затваране школе и остале образовне установе

У овом тренутку неће бити затваране школе и остале образовне установе, јер оне нису мјесто преноса вируса корона. Ово је, у емисији Отворено речено Радија Републике Српске, истакао министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Министар је објаснио да нове мјере нису донесене како би се некоме наштетило, већ да би се сачувало здравље појединца, а самим тим и цијелог друштва. Он је додао да је здравствени систем Српске стабилан и да сви имају право на бесплатну здравствену заштиту.

У Српској нису донесене најригорозније мјере које су биле на снази на почетку пандемије, истакaо је министар здравља, Ален Шеранић. Он је прецизирао да су мјере донесене на основу препорука Института за јавно здравство.

- Да смо процијенили у овом тренутку да циљано реагујемо на оно што нам се дешава и што преноси вирус. То су управо она окупаљања на свадбама, рођенданима, и различите врста прослава. Вријеме није за то. Вријеме је да се окупимо у кругу породице и да чувамо себе и своје најближи. Мјере, зато, нису усвојене како би се неком наштетило већ да се сачувају појединци и друштво. Кључно да школе и пословни субјекти нису били мјесто преноса вируса - рекао је Шеранић.

Иако школе нису били мјеста преноса вируса, надлежне институције, каже Шеранић прате ситуацију у образовним установама. Он је додао да нема мјеста паници када је најмлађа популација становништва у питању.

- И нисмо у овом тренутку размишљали о затварању школа и оне наставља ју да раде у ритму у којем су до сада радиле. Пратимо ситуацију и, ако се и појави вирус у одређеној школи предузимаћемо мјеро конкретно за ту школу, а, ако се ковид 19 појави у више школа онда ћемо размишљати о другачијем моделу наставе - поручио је он.

Пандемија вируса корона, можда, јесте успорила одређене пројекте у здравству, али их није зауставила: од реконструкције болнице у Градишци, изградње болнице у Добоју, али и наставка реконструкције и изградње модерног клиничког центра. Министар истиче да je без обзира на све здравствени систем у Српској стабилан.

- Данас у Републици Српској сви имају здравствено осигурање. Пружиће вам се здравствена заштита. Опремили смо здравствени систем и спремни смо за пандемију. До нас је, само, да будемо солидарнији и да помогнемо једни другима - нагласио је Шеранић.

Министар Шеранић истакао је и значај дводневног састанка епидемиолога који се одржава у Теслићу, а који је организован заједно са Свјетском здравственом организацијом, нагласивши да су досадашња искуства и домаћих, али и свјетских стручњака који учествују, кључна како би се посљедице ковида 19 свеле на минимум.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog