Društvo

Počinje zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počinje naredne noći vraćanjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unazad, odnosno sa 3.00 na 2.00 časa.

Zimsko računanje vremena počinje naredne noći vraćanjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unazad, odnosno sa 3.00 na 2.00 časa.

Time se završava ljetno računanje vremena koje počinje u posljednjoj sedmici marta, a završava posljednje sedmice oktobra, na osnovu Zakona o računanju vremena, podsjetili su iz Direkcije za mjere i dragocjene metale pri Ministarstvu privrede Srbije.

U sjedištu Savjeta EU Srni je ranije potvrđeno da je i dalje na snazi rok da ovo tijelo do 2021. godine donese odluku o tome da li se ukida ljetno i zimsko računanje vremena.

"U ovom trenutku nema novih prijedloga niti diskusija unutar Savjeta EU, a njemačko predsjedništvo trenutno ne planira da pokreće ovo pitanje do kraja svog mandata", rečeno je Srni u pres-službi Savjeta EU.

Evropski parlament je 2019. godine usvojio prijedlog Evropske komisije o prekidu računanja zimskog i ljetnog vremena do 2021. godine, ali konačnu odluku donosi Evropski savjet. U Briselu navode da Savjet još nije zauzeo konačan stav o ovom pitanju.

Sezonske promjene računanja vremena se, osim u Evropi, trenutno vrše u većini zemalja Sjeverne i Srednje Amerike, kao i u još nekim zemljama i oblastima u svijetu.

Island, Rusija i Bjelorusija se u noći 25. oktobra neće vratiti na zimsko računanje vremena.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog