Tehnologija

Свемирски интернет ускоро почиње да ради: Колико ће да кошта и какав ће бити?

Компанија „Спејс икс“ милијардера Илона Маска понудила је заинтересованим корисницима да се прикључе на свемирски интернет који ће бити дистрибуиран преко њихове мреже „Старлинк“ сателита.

 За „Старлинк“ интернет интересовање је показало око 700.000 људи у САД, а након затворених тестирања, изгледа да ће ускоро кренути и јавне пробе.

За сада, у свемиру се налази око 900 сателита који одашиљу сигнал, па је јавно тестирање спремно за САД и Канаду. Планирано је да, већ у току следеће године, „Старлинк“ покрије већи део планете.

Из Маскове компаније сада потенцијалним корисницима који су се пријавили шаљу мејлове са детаљима понуде.

Потребно је да се плати 500 америчких долара једнократно, а то ће укључити посебан терминал за повезивање са сателитима, статив и вај-фај рутер. Потом би месечна цена била 99 долара.

Мада ово изгледа прилично скупо, ипак неће сви морати толико да плате. За неке ће „Старлинков“ интернет бити бесплатан, а то се односи на оне најугроженије. За почетак, један сиромашни школски округ у Тексасу ће бити укључен у овај програм.

Брзина приступа интернету ће, како су тестери обавештени, у почетку бити од 50 до 150 мегабајта, а латенција ће бити од 20 мс до 40 мс.

 

Извор: Спутњик.рс
Blog