Tehnologija

Kineski „Sjaomi“ potisnuo „Epl“ u prodaji pametnih telefona

Kineska kompanija „Sjaomi“ dospjela je na treće mjesto po broju prodatih pametnih telefona u kvartalu jul–septembar, potisnuvši sa te pozicije američkog tehnološkog diva „Epl“, koji je prvi put u posljednjih deset godina ispao iz društva vodeće globalne trojke po proizvodnji i prodaji smartfona, piše japanski poslovni list „Nikej“.

Tri prva mjesta u pogledu proizvodnje i prodaje pametnih telefona u svijetu sada drže kompanije iz Azije, prema izvještajima tri glavna provajdera podataka sa tog tržišta – „Kanalisa“, „Internacionalne korporacije“ (IDC) i „Kanterpointa".


Jedan od modela pametnih telefona kompanije „Sjaomi“, koja sve više osvaja tržište

Krajem prošle nedjelje objavljeno je da je „Epl“ zabilježio pad prihoda za 29 odsto na godišnjem nivou na kineskom tržištu tokom tromesečja jul–septembar.

Prema izvještaju „Kanterpointa“, „Sjaomi“ je u navedenom tromesečju zabilježio skok isporuka od 46 odsto, na 46,2 miliona komada mobilnih telefona u odnosu na godinu prije.

„Epl“ je, s druge strane, registrovao pad prodaje za sedam odsto, na 41,7 miliona ajfona.

U izvještaju „Kanalisa“, međutim, stoji da je „Eplova“ prodaja pala za jedan odsto, dok je prodaja „Sjaomija“ porasla za 45 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Prekretnica za „Sjaomi“ dolazi u situaciji u kojoj je globalna industrija pametnih telefona zabilježila pad od četiri odsto u trećem kvartalu, pošto su se mnogi kupci uzdržali od kupovine telefona čekajući lansiranje prvog 5G ajfona.

„Sjaomi“ je takođe profitirao zbog problema sa kojima se suočava njegov najveći domaći rival „Huavej“, koji je uzdrman na inostranom tržištu zbog američkih sankcija prema kompaniji.

Južnokorejski „Samsung“ se vratio na prvo mjesto po prodaji telefona u trećem kvartalu, potisnuvši „Huavej“, koji mu je tu poziciju preoteo u drugom tromjesečju.

Naime, „Samsung“ je u periodu jul–septembar prodao 80,4 miliona smartfona, „Huavej“ 51,9 miliona, „Sjaomi“ 46,5 miliona, a „Epl“ 41,6 miliona komada.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog