Intervju

Владимир Чабак, глумац: Живот на Малти је припремање терена за неки даљи пут у свијет!

Владимир Чабак јe у свијет глуме закорачио током студентских дана, радећи и градећи Студентско позориште на Палама. Данас, своју каријеру гради на Малти.

У интервју за Фронтал говори о изазовима овог позива у БиХ, као и о животу на Малти, својим плановима и о посљедњем филмском остварењу, кратком филму "Очи умјетника".


ФРОНТАЛ: Колико дуго се бавиш глумом? 

ЧАБАК: Глумом сам почео да се бавим од малена, јер је то била и остала моја велика љубав. Али могу рећи да се више од 10 година активно бавим глумом.

ФРОНТАЛ: Ове године „Студентско позориште Пале“ слави 11 година постојања. Позориште је добро познато публици, не само на територији Источног Сарајева, већ и широм РС. Са којим се изазовима сусрећу аматерска позоришта у Републици Српској и како побољшати положај позоришта?

ЧАБАК: Прије свега, част ми је да сам био дио Студентског позоришта Пале и могу сигурно рећи да нису само познати у Републици Српској него и у цијелом региону.  Гостовали су и у неким државама Европе, па се и за њих чуло и даље од региона. Што се тиче изазова, мислим да СПП, као и друга аматерска позоришта из РС-а, имају потешкоће приликом проналажења средстава како би се направила једна представа. Када би се више улагало у позоришта и помагало овим младим људима онда би и репертоар ових позоришта био разноврснији, а тиме би се дошло до већег броја гледалаца и формирања буџета ових позоришта. Такође би се играло више представа и побољшавао би се и квалитет истих, а постигла би се, сигуран сам, већа препознатљивост на домаћим и иностраним фестивалима. Али, у сваком случају, група младих људи окупљена око СПП ствара и даље, иако немају неку велику финансијску подршку. 

ФРОНТАЛ: Већ неколико година живиш и радиш на Малти. Зашто баш Малта?

ЧАБАК: На Малти живим и радим више од 5 година. А зашто Малта? Да будем искрен, када сам одлучио да идем и да се опробам негдје у свијету, Малта је у многим стварима  била оно сто сам тражио. А то је да се говори енглески језик, да је релативно близу наше земље и да није било тешко доћи. Мислим да је ова земља добра за почетак и за стицање искустава и припремање терена за можда неки даљи пут у свијет.

ФРОНТАЛ: На који начин си на Малти наставио своју глумачку каријеру? 

ЧАБАК: Прво сам се прикључио радионици која се кроз импровизацију бавила глумом, а послије је то прерасло у Malta Improve Group са којом сам уради 10 представа. Оно што је важно је да свако искуство нуди нове прилике, па и ово, па сам тако у овој групи упознао много људи  са којима са почео да остварујем сарадњу и да глумим и у кратким филмовима, да статирам у бројим филмовима, те да будем дио једне серије, и неколико реклама.

ФРОНТАЛ: Од када си напустио БиХ, снимио си и  неколико кратких филмова. Са којим си се препрекама сусрео као филмски глумац са пасошем БиХ?

ЧАБАК: Искрено говорећи, тешко је добити улоге у неким високобуџетским продукцијама, али опет мислим да то важи за све, без обзира чији пасош имаш. За све пројекте за које сам аплицирао овдје, предност су увијек имали глумци са више искуства. Некада се зна десити да изгледом одговарате за улогу и да будете изабрани. Све, наравно, зависи, колико имате искуства и колико познајете људе који вам могу обезбједити приступ аудицијама.


ФРОНТАЛ: Прошле године снимио си кратки филм „Очи умјетника“. Филм увелико ниже признања и награде. Можеш ли нам рећи нешто више о филму?

ЧАБАК: Могу рећи да ми је ово један од најдражих пројеката до сада. Прича филма прати дјечака који жели да постане сликар. На жалост, родитељи дјечака већ имају испланирану његову будућност, а занимање умјетника, које нема "никакву" перспективу за његову будућност, предмет је њиховог исмијавања и презира. У овом филму играм улогу сликара који на неки начин охрабрује дјечака да он може да постане оно што он истински жели. Идеја је потекла из креативне главе Христијана Костовског, режисера поријеклом из Македоније, који већ дуже вријеме живи и ствара на Малти. И као што је познато, до сада је освојио доста награда на фестивалима широм Европе. Са Христијаном и даље сарађујем и сада већ имамо пар пројеката у припреми. Поред мене у овом филму играју Матео Абела, Лаура Свале и Андру Бонело. Сценарио и режију потписује Христијан Костовски. Мађионичар иза камере, као и монтажу филма потписује Драган Тутис. Мислим да овај филм све оне који га погледају неће оставити равнодушним, наравно, чим буде доступан широј публици.

ФРОНТАЛ: Пандемија вируса корона пореметила је планове за 2020, па није ни чудо што се читав свијет жељно очекује први јануар. Који су твоји планови за 2021. годину?

ЧАБАК: Као што си и сама рекла, ова пандемија је пореметила планове тако да будем искрен нема сада нешто чврсто испланирано за следећу годину, осим да завршимо неке пројекте које смо већ  започели.  Сада сам фокусиран да заједно са Христијаном, Драганом и са екипом коју смо окупили,  завршимо  још један кратки филм са којим имамо велике планове у 2021. години.

ФРОНТАЛ: За крај, шта бираш? Даске које живот значе или филмско платно?

ЧАБАК: Интересантно питање. За сада остајем на путу филма и филмског платна, мада у задње вријеме ми недостаје позориште, тако да постоји могућност да се вратим и на даске које живот значе. 

 

Аутор: Глишић Ана
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog