Sport

Преминуо Дијего Марадона

Један од најбољих фудбалера свих времена, Дијего Армандо Марадона, преминуо је у 61. години.

Аргентински медији, Кларин и Оле, пренели су да је Марадона доживео срчани удар, а потом да је преминуо.

Марадона је почетком месеца примљен у болницу у Ла Плати, само три дана након 60. рођендана.

"Ел Пибе" је подвргнут операцији крвног угрушка који се налазио близу мозга, а, иако је операција била успешна, био је под надзором лекара.

Марадона, којег многи сматрају највећим фудбалером у историји, сениорску каријеру је започео у Аргентинос јуниорсима, одакле одлази у Боку.

Потом се отиснуо у Европу, где је прво играо за Барселону, а потом прелази у Наполи, где је провео најлепше играчке дане и где се и данас сматра божанством.

Након Италије, његова каријера креће (муњевито) силазном путањом захваљујући његовом слободном духу и нимало професионалном начину живота.

Сели се у Севиљу, а затим се враћа кући, где је играо за Њуелс, а каријеру завршио у својој Боки.

Још од играчких дана је имао проблема са дрогом, килажом и алкохолом. У болници је био 2007. године због хепатитиса, медији су га тада три пута прогласили мртвим.

Аргентину је водио до титуле светског шампиона 1986. године, а на том турниру се догодила и "божја рука", вероватно најпознатији гол у историји фудбала.

Марадона је "гаучосе" предводио као селектор на Светском првенству у Јужној Африци 2010. године.

Публика у тадашњој Југославији имала је прилику да гледа Марадону 1982. године, када је Црвена звезда на препуној "београдској Маракани" угостила Барселону у првом мечу другог кола Купа победника купова.

Марадонин гол, лоб са двадесетак метара, преко Александра Дике Стојановића, један је од најлепших голова виђених на овим просторима, а београдска публика је овацијама поздравила тренутак магије "Ел Пибеа".

Љубитељи Дијега Марадоне основали су "његову" цркву у Росарију, где се време мери од Марадониног рођења.

Марадона је зрачио на сваком кораку, а сваки корак на фудбалском терену био је јединствен. Било да је реч о утакмици четвртфинала Светског првенства, или о обичном загревању пред меч. 

Садашњи и некадашњи фудбалски великани путем друштвених мрежа опраштају се "Ел Пибеа".

Од Марадоне се опраштају и бројни спортисти, певачи, редитељи, познате и непознате линости чије је животе Аргентинац на неки начин дотакао.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog