SARS-CoV-2

Вакцина "Астразенеке" доведена у питање

Компанија "Астразенека" и Универзитет Оксфорд признали су да је дошло до грешке током тестирања вакцине против коронавируса, што покреће многа питања о прелиминарним резултатима које су објавили. Саопштење је издато само неколико дана након што су компанија и универзитет објавили да је њихова вакцина "веома ефикасна".

Испоставило се да је група која је добила мању количину вакцине била боље заштићена од добровољаца који су добили две целе дозе.

У групи с малим дозама, наводе у "Астразенеки", чини се да је вакцина ефикасна у 90 одсто случајева, док је у групи која је добила две пуне дозе забележена ефикасност од 62 одсто.

У комбинацији те две групе, компанија је саопштила да је вакцина деловала у 70 одсто случајева.

Међутим, начин на који се до резултата дошло навео је многе стручњаке да преиспитају њихове методе.

У саопштењу из Оксфорда је речено да неке бочице коришћене у испитивању нису имале одговарајућу концентрацију вакцине, па су неки добровољци добили пола дозе.

Универзитет је навео да је о проблему разговарао са регулаторима и сагласио се да ће испитивање у касној фази завршити са две групе.

Према њиховим речима, проблем у вези с производњом је исправљен.

Чињеница која такође баца сумњу на истраживање је да нико од људи у групи с малим дозама није имао више од 55 година.

Стручњаци се слажу да млађи људи имају тенденцију јачег имунолошког одговора од старијих, што би свакако могао бити један од одлучујућих фактора у коначним резултатима, наводи Тајм.

Одлука да се комбинују резултати две групе учесника који су примили различите нивое дозирања да би се постигла просечна ефикасност од 70 одсто такође је упитна, рекао је Дејвид Салисбури, сарадник глобалног здравственог програма у Чатам Хаусу.

"Направили сте две студије у којима су коришћене различите дозе и дошли сте до резултата који не представљају ниједну дозу. Мислим да многи људи имају проблема с тим", рекао је Салисбури.

Сара Гилберт, једна од оксфордских научника која су водили истраживање, рекла је да одговор на питање зашто се нижа доза показала ефикаснијом још увек није познат и да се разлог вероватно односи на давање тачне количине вакцине која ће покренути најбољи имунолошки одговор.

"То вам је као у бајци о Златокосој и три медведа. Важно је дати праву дозу, не премало и не превише. Превише би могло да вам да лош одговор. Дакле, желите праву количину и помало нагађате када желите тако брзо да успете из првог пута", рекла је Гилберт.

Детаљи резултата испитивања биће објављени у медицинским часописима и достављени британским регулаторима како би могли да одлуче да ли ће одобрити дистрибуцију вакцине.

Ови извештаји ће садржати детаљну анализу која укључује демографске и друге информације о томе ко се разболео у свакој групи и пружиће потпунију слику ефикасности вакцине.

 

Извор: РТС
Blog