Vijesti

Ефикасност правосуђа лоша, најгоре стање у предметима корупције

Ефикасност правосуђа у БиХ у прошлој години била је лоша, а најгоре стање је у процесуирању предмета у вези са корупцијом, показали су налази истраживања о индексу ефикасности правосуђа у БиХ које је спровео USAID.

У налазима петогодишњег истраживања које је спроведено путем “Межр” пројекта, наведено је да је ефикасност правосуђа у БиХ стагнирала током посљедње три године, док се перцепција ефикасности правосуђа у прошлој години погоршала и у очима јавности и у очима судија и тужилаца.

Вриједности показатеља у вези са корупцијом биле су ниске током свих пет година истраживања, што указује на лоше поимање јавности о поступању правосуђа у тим питањима, саопштено је из USAID-a.

Налази говоре да се, према мишљењу судија и тужилаца, најнегативнији пад протеклих пет година односи на ефикасност именовања судија и тужилаца, те утицаја корупције на правосуђе у БиХ, наводи се у саопштењу.

Директор USAID-a у БиХ Нанси Еслик оцијенила је да јачање корупције зауставља приватна улагања, смањује економску дјелатност, а повећава трошкове пословања.

“То може повећати сиромаштво, али и довести до политичке нестабилности. Корупција рађа изолацију и подржава екстремизам. Извршна власт мора обезбиједити пуну посвећеност одговорних за спровођење закона и рад државних агенција, првенствено пријављивањем корупције и пружањем подршке тужиоцима у истрагама”, рекла је Есликова.

USAID већ пет година спроводи истраживање о ефикасности правосуђа у БиХ и о томе како га доживљавају људи из сектора, али и изван њега.

Налаз је сачињен анкетирањем грађана БиХ, перцепцијом судија и тужилаца о тренутном стању у правосуђу, те на основу административних података Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Америчка Влада, путем USAID-a и других агенција, пружа подршку БиХ како би се помогло правосуђу у ефикасној борби против корупције и организованог криминала као кључних предуслова на путу БиХ ка самоодрживости, наводи се у саопштењу.

 

Извор: БХРТ
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog