VIDEO

Planine su naš život, čuvajmo ih! (VIDEO)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 11. decembar, počevši od 2003. godine, kao Međunarodni dan planina.

Planine su važne za život! Živjeli na obali mora ili u najvišim predjelima Zemlje ljudski životi zavise o planinama više nego što se to može i zamisliti. One opskrbljuju čak 70% cjelokupne pitke vode i dom su za 25 posto biljnih i životinjskih vrsta.

Međunarodni dan planina prilika je za stvaranje svijesti o važnosti planina za život.

Obilježavanjem ovog dana naglašava se važnost postavljanja granica u iskorištavanju planinskih područja kao i podsticanje stvaranja partnerstva koje će donijeti pozitivne promjene planinama, šumama i gorama. Uprkos tome, zbog konstantnog uništavanja okoline, čemu su uzroci klimatske promjene, rudarska industrija, oružani sukobi te glad i siromaštvo, ta čudesna mreža planinskog života je pod stalnom prijetnjom.

Naše planine bogate su termalnim izvorima i rudnim nalazištima, a izolovanost pojedinih područja dovela je do razvoja i očuvanja endemskih vrsta flore i faune.

Planine u BiH predstavljaju dio Dinarskog lanca koji se pruža u pravcu sjeverozapad – jugoistok. Čak 114 planina u BiH ima vrhove iznad 1000 metara nadmorske visine, a najviši vrh Republike Srpske i BiH je Maglić sa 2386 matara nadomrske visine. Planine su naš život, čuvajamo ih!

 

Izvor: SeeSrpska / Foto: Vladimir Tadić
Blog