SARS-CoV-2

Virusolog Ana Gligić: Razlike između ruske i RNK vakcina

Kako koja vakcina protiv korone deluje, šta nam zapravo obećava i koja je razlika između Sputnjika V i RNK vakcina, recimo, Fajzerove objasnila je virusolog Ana Gligić.

“Ruska vakcina, kao i kineska i oksfordska, jeste rađena na nosaču adenovirusa. On je u okruženju kod nas i verovatno smo svi bili u kontaktu s njim ranije. To je bezazlen virus koji prati kijanje, a nema visoke temperature, eventualno one od 37,2. Na tom nosaču je ugrađeno parče sadašnjeg koronavirusa, ali samo ono parče koje provocira stvaranje antitela”, objašnjava doktorka Gligić kako funkcioniše ruska vakcina protiv korone.

S druge strane, kako kaže, Moderna i Fajzer su napravile vakcine tzv. mesindžer RNK, piše portal "Nova.rs"

“One uzimaju parče korone i ubacuju ga u telo bez ikakvog nosača, kao što je kod Rusa. To je sve unapred dizajnirano, osmišljeno na papiru, tako da, kad se to parče RNK ubaci u ljudsko telo, ima zadatak da u ljudskoj ćeliji isprovocira da imnosistem stvara antitela. Tako se od dela materijala ljudske ćelije i tog RNK koronavirusa napravi spoj koji na imunosistem deluje kao virus i pokreće da se stvaraju antitela”, kaže Ana Gligić.

Ona ističe i da se ruska vakcina razlikuje jer su njene dve doze, koje se u razmaku od dvadesetak dana daju svakome pri vakcinaciji, rađene na dva različita adenovirusa.

“Pacijent ne dobija dve iste doze. To je jako mudro jer vi možda već posle prve doze dobijete antitela, pa onda druga doza sa istim adenovirusom možda ne bi bila dobra, ne bi delovalo kako bi trebalo.”

To je vrlo važno i zbog imuniteta koji potom dobijemo od vakcine.

“Ovako, uz dva adenovirusa u dve doze ruske vakcine imunitet treba da bude i duži i jači. Dakle, posle nje bi trebalo da duži period budemo vrlo otporni na koronu”, zaključuje dr Gligić.

Ranije je i imunolog Emina Milošević za portal Nova.rs govorila o razlici između ruske vakcine i RNK vakcina, tj. između ruske i Fajzerove vakcine. I Fajzerova i ruska vakcina Sputnik V, kako navodi, nose informaciju za sintezu proteina virusa potrebnog za ulazak u ćeliju.

“U Fajzerovoj vakcini je ta informacija u vidu RNK, a u Sputnjiku V informaciju nosi adenovirus koji je DNK. Takođe, RNK se brzo razgrađuje, pa zato i potreba da se čuva na vrlo niskoj temperaturi, ruska vakcina može da se transportuje na višoj temperaturi…”, objasnila je doktorka Milošević.

U svakom slučaju, stručnjaci se slažu da su sve vakcine pravljene sa istim ciljem – da nas spasu od korone i da, svaka na svoj način, treba da nam pomogne da se izborimo sa pandemijom koja je iz korena promenila svet kakav smo znali.

 

Izvor: nova.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog