BiH

Osiguravajuće kuće isplatile 220 miliona KM štete

Ukupna premija 25 osiguravajućih društava u BiH na kraju trećeg kvartala ove godine iznosila je 569,1 milion maraka, dok su istovremeno u neživotnim i životnim osiguranjima isplatili štete u iznosu od 219,9 miliona KM.

Od ukupno naplaćene premije, 456,9 miliona maraka se odnosi na neživotna osiguranja, a 112,1 milion na životna osiguranja, pokazuju podaci Agencije za osiguranje BiH.

Lideri u Srpskoj „Grawe“ i „Wiener osiguranje“

Najveću premiju u neživotnim osiguranjima ostvarilo je „Adriatic osiguranje“ (48,4 miliona KM) i „Sarajevo osiguranje“ (47,6 miliona KM).

Što se tiče životnih osiguranja, lider je „Vienna osiguranje“ sa premijom od 24,7 miliona KM i „Uniqa osiguranje“ sa 23,7 miliona KM naplaćene premije za devet mjeseci.

Navedena društva imaju sjedište u FBiH, dok je u Republici Srpskoj lider u neživotnom osiguranju „Wiener osiguranje“ sa premijom od 20,8 miliona KM, a u životnom osiguranju lider je „Grawe osiguranje“ sa 15,7 miliona KM ostvarene premije u periodu januar – septembar 2020. godine.

Isplaćene štete

Osiguravajuće kuće isplatile su u ovoj godini, do kraja septembra, na ime štete 219,9 miliona maraka, od čega se na neživotna osiguranja odnosi 170 miliona, a na životna osiguranja 49,9 miliona KM.

Najveće štete isplaćene su na ime osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (92,7 miliona KM) i osiguranje cestovnih vozila (40,1 miliona KM).

Najviše isplata u FBiH, u sektoru neživotnih osiguranja, imalo je „Sarajevo osiguranje“ (24 miliona KM), a u oblasti životnih osiguranja „Grawe osiguranje“ (12,9 miliona KM).

U Srpskoj je za štete najviše isplatilo „Dunav osiguranje“ (6,9 miliona KM), za neživotna osiguranja. S druge strane, na ime životnih osiguranja najviše je isplaćeno od strane „Grawe osiguranja“ (5,3 miliona KM).

 

Izvor: capital.ba

Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog