Zanimljivosti

Sve Fidelove žene i devetoro dece: Potpuno drugačija priča o Kastru, tako tipična za kubanske porodice njegovog režima

Pre 62 godine Fidel Kastro je postao premijer Kube. Ovo je atipična priča o njemu...

Pedesetogodišnja vladavina Fidela Kastra podelila je mnoge kubanske porodice na one izgnane iz zemlje zbog neslaganja sa režimom i one koji su bili na strani komunističke revolucije, a porodica lidera Kube nije bila izuzetak, piše britanski Gardijan.

Kastrov brat Raul bio je njegov najbliži saradnik i njegov naslednik na mestu predsednika Kube, dok je sestra Huana pobegla na jug Floride. Ona je u više navrata Fidela nazivala “čudovištem”, i nije razgovarala s njim više od četiri decenije.

Najstariji sin Fidelito, koji je dugo bio jedino zvanično priznato dete Fidela, bio je nuklearni naučnik. Njegova najstarija ćerka, Alina Fernandez, vanbračno dete, napala je svog oca preko radija u Majamiju.

Proširen Kastrov klan je nastao zahvaljujući ranim Fidelovim vanbračnim aferama, i patio je od iste vrste disfunkcionalnosti i neslaganja od kojih su patile i druge porodice: braća i sestre koji ne razgovaraju, odrasli ljudi i dalje uvređeni zbog dečačkih svađa i mračne priče o vanbračnoj deci.

Tokom Kastrove dugogodišnje bolesti, dobro skrivane tajne o njegovoj porodici počele su da se otkrivaju, dok su njegovi najmlađi sinovi i njihova majka, Dalia Soto del Velje, bili okupljeni oko njega.

Dalia, bivša učiteljica plave kose i zelenih očiju, koju je Kastro upoznao tokom kampanje opismenjavanja 1960. njegova je najpostojanija veza. Ona se retko pojavljivala u javnosti i nikada uz vođu dok je bio na vlasti.

Par, koji je u vezi više od četiri decenije, ima pet sinova koji su sada u srednjim godinama. Kastro, koji je tokom revolucije za ratničko ime uze Alehandro, u čast Aleksandra velikog, nazvao je sinove: Aleksis, Alehandro, Anhelito, Aleksander i Atonio.

Niko od njih nije u politici. Javnosti je najpoznatiji Antonio, ili Toni. Ortopedski hirurg, i biši zvanični doktor kubanske bejzbol reprezentacije, a potom je postao i potpredsednik kubanske bejzbol federacije i internacionalne bejzbol federacije sa središtem u Švajcarskoj.

Decenijama su njihovi identiteti, kao i njihove majke bili državna tajna za koje je znao samo mali krug najbližih saradnika. Kastrov porodični život bio je toliko tajan da je njegov bračni status sa Dalijom bio nepoznat u zemlji u kojoj su vanbračne zajednice u jednakoj meri prisutne kao i one zvanične. Pojedini novinarski izveštaji navode da su se njih dvoje venčali 1980. godine, na maloj i tajnoj ceremoniji.

Novinari sa ostrva čuli su šapate o “la mujer del comandante” – komandantovoj ženi – ali je nisu videli sve do početka 2000.

Dalia se pojavila u javnosti naredne godine, u klubu Tropikana, tokom kubanskog međunarodnog festivala cigara. Međutim nije viđena uz Kastra sve do 2010, kada se on pojavio u javnosti u više navrata, nakon četvorogodišnjeg odsustva, uključujući i na njegovom prvom obraćanju Skupštini otkada se razboleo.

Podele u porodici postoje još iz vremena bitke za starateljstvo nad Fidelitom, što je bilo pre nego što je Kastro srušo Fulgensia Batistu 1959. godine. Podele su samo narasle i postale još žešće nakon revolucije.

Fidelova prva supruga, Mirta Diaz-Balart, razvela se od njega sredinom pedesetih godina i odvela je Fidelita, rođenog 1949. godine i prvog od devetoro Kastrove dece, u Sjedinjene Američke Džržave.

Kastro je želeo da petogodišnjaka drži podalje od Mirtine porodice, i njenog brata Rafaela, koji je bio zvaničnik u Batistinoj vladi. Dva Kastrova nećaka, Maro i Linkoln Diaz-Balart, kasnije su postali kongresmeni na na Floridi i personigikacija proterivanja opozicije od strane njegovog režima.

“Odbijam da pomislim čak i da pomislim da moj sin može da prespava jednu noć pod istim krovom koji štiti moje najveće neprijatelje i da ga ljube te bedne Jude”, napisao je Kastro svojoj polusestri Lidiji 1956.

Dok se Meksiko spremao za gerilski rat, Kastro je ubedio Mirtu da pošalje Fidelita u dvonedeljnu posetu, a potom odbio da ga vrati. Kasnije, dok su ga šetale Kastrove sestre u Čapuletepek parku u Meksiko sitiju, trojica naoružanih mušlaraca iskočila je iz kola i otela Fidelita, kako bi ga vratili Mirti.

Čak je i tokom Kastrovog odrastanja u istočnoj Kubi bilo porodičnih komplikacija. Glava porodice, Anhel Kastro, koji je iz španske Galicije migrirao na Kubu, bio je i dalje oženjen svojom prvom ženom kada je započeo porodicu sa Fidelovom majkom, Linom Ruz, inače sluškinjom porodice.

Nejasno je šta se dogodilo sa Mariom Argotom, Anhelovom prvom suprugom, sa kojom je imao dvoje dece  – Lidiju i Pedra Emilia.

Anhel i Lina imali su sedmoro dece i venčali su se u crkvi, nakon što je rođeno treće – Fidel.

Kada je reč o njegovim potomcima, Fidel je zvanično priznao Fidelita, plavkosog dečka sa slika iz perioda pre revolucije, koji danas neverovatno liči na svog oca. Fidelito je došao na čelo kubanske komisije za atomsku energiju, da bi ga sa tog mesta, iz nepoznatih razloga, sklonio otac početkom devedesetih.Alina Fernandez koja je rođena 3. marta 1953, iz Kastrove ljubavne afere sa Natalijom Revueltom, tamnokosom lepoticiom, ženom kardiologa koja se zaljubila u njega tokom revolucionarnih borbi.

Alina je napustila Kubu 1993. godine noseći periku i lažni španski pasoš, a kasnije je opisalo svoj osećaj napuštenosti u knjizi “Kastrova ćerka: Memori prognanika sa Kube”.

“Želela sam da pronađe rešenja za sve te nestašice – odeće, mesa”, napisala je Alina, koju je zaposlio CNN kako bi pisala komentare nakon što se njen otac razboleo sredinom 2006. “Takođe sam želela da ga pitam da nam vrati božić”, dodala je ona, misleći na ukidanje praznika kako bi radnici mogli da učestvuju u tada važnoj žetvu šećerne repe.

Alininia knjiga stvorila je jaz čak i među Kastrovim rođacima u egzilu – Huana je podigla tužbu u Španiji 1998. tvrdeći da su u knjizi oklevetani njeni i Fidelovi roditelji. Dobila je tužbu i 45.000 dolara odšetete.

Kastro je otac bar još dvoje vanbračne dece – Horhe Anhel Kastro, koji je ostao na Kubi i postao otac najmanje četvoro dece, uključujući trojke i Franciske Pupo koja je migrirala u SAD sa svojim suprugom 1999.

U međuvremenu Raulova ćerka Mariela, koja se udala za Italijanskog biznismena postala je neka vrsta revolucionara vodeći Nacionalni centar za seksualno obrazovanje i zalagala se za prava LGBT zajednice, međutim njen aktivizam je kasnije postao deo političkog mejnstrima kada je Kuba postala mnogo tolerantnija prema homoseksualnosti.

Uprkos razlikama Kastrovi koji i dalje žive na ostrvu redovno se viđaju na nedeljnim ručkovima koje pravi Raul, koji je preuzeo ulogu glavnog organizatora ovih događaja.

Kao i mnoge druge prodice, Kastrovi tokom kriza stavljaju svoje razmirice sa strane. Huana Kastro odbila je da proslavi sa ostalim prognanima kada je njen brat Fidel imao kritičnu operaciju 2006. godine. Istakla je da je tuguje i da je, uprkos svemu, on njen brat.

 

Izvor: nedeljnik.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog