Republika Srpska

Забрањена продаја ракије произведене за личне потребе

Грађанима у Републици Српској законом није забрањено да за властите потребе производе алкохолна пића, попут ракије, али јесте да их стављају у промет и продају.

- За такав производ не постоји доказ о поријеклу, исправности, безбједности за људску употребу, условима у којима се производи и слично - саопштено је из Инспектората у вези са контролама које Републичка пољопривредна инспекција спроводи у области производње и промета јаких алкохолних пића, што обухвата и производњу ракије.

У Инспекторату прецизирају да је Републичка пољопривредна инспекција, када је ријеч о контроли произвођача јаких алкохолних пића, обавезна да, с циљем заштите здравља потрошача, забрани промет алкохолних пића која нису прошла никакву контролу, а која нелегално продају физичка лица.

- С обзиром на то да сама процедура регистрације произвођача јаких алкохолних пића није компликована, да је до сада у регистар надлежног министарства уписано око 30 произвођача, а сви пољопривредни произвођачи који желе да се баве овом производњом требају покренути процедуру регистрације - напомињу у Инспекторату.

Републичка пољопривредна инспекција врши контролу свих регистрованих произвођача јаких алкохолних пића у Српској, али и физичких лица за која постоје сазнања да врше нелегалан промет и продају, те тако представљају нелојалну конкуренцију оним који су пријављени.

- Важно је нагласити и да је алкохол акцизна роба, те да у том погледу подлијеже и обавезама дефинисаним Законом о акцизама - подсјетили су у Инспекторату.

Законом о јаким алкохолним пићима из 2015. године прописано је да дјелатност производње јаких алкохолних пића могу обављати правна лица и предузетници уписани у Регистар произвођача јаких алкохолних пића, који води Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Да би правно лице или предузетник могли да се тиме баве морају испуњавати одређене услове, чији циљ је обезбјеђивање квалитета и безбједности коначног производа намијењеног конзумирању.

С циљу заштите потрошачких права, јака алкохолна пића која се стављају у промет морају бити декларисана, као и сваки други производ намијењен за непосредну људску потрошњу, како би потрошачи имали увид у све релевантне информације о производу.

 


Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog