Sport

Preminuo Zlatko Saračević, legendarni rukometaš Borca i poznati trener

Legendarni hrvatski rukometaš Zlatko Saračević preminuo je sinoć od srčanog udara u 60. godini života.

Proslavljenom hrvatskom rukometašu i treneru Podravke Zlatanu Saračeviću pozlilo je nakon derbija s Lokomotivom u Koprivnici. Odmah je prebačen u bolnicu.

U najvećem derbiju hrvatskog ženskog rukometa Podravka Vegeta je u Koprivnici pobijedila Lokomotivu s 32:29 i napravila veliki korak prema novom naslovu prvakinja.

Za Podravku je to bila 12 pobjeda u isto toliko susreta, dok je Lokomotiva doživjela drugi poraz ove sezone uz 12 pobjeda.

Zlatan "Zlatko" Saračević rođen je Banjaluci 5. jula 1961. Bivši je jugoslovenski i hrvatski rukometaš i rukometni trener. Rođen je u sportskoj porodici Hamdije Saračevića, dugogodišnjeg odbojkaša, fudbalera i na kraju rukometaša u Borcu iz Banjaluke i reprezentativac Jugoslavije. Njegov stric Zlatan, po kojem je i dobio ime, bio je prvak SFRJ 1980. u bacanju kugle, učesnik Olimpijskih igara u Barseloni 1992. kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

Reprezentativnu karijeru Saračević je počeo u juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije sa kojom je osvojio zlatnu medalju na Svetskom juniorskom prvenstvu 1981. u Potugaliji.

Saračević je bio član jugoslovenske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu 1986. osvojila zlato a na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu bronzu. Nastupio je na svjetskom prvenstvu 1990. na kojem je Jugoslavija osvojila četvrto mesto, izgubivši susret za bronzu od Rumunije.

Sa hrvatskom reprezentacijom je bio olimpijski pobjednik u Atlanti 1996, svjetski vicešampion na Islandu 1995, osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Portugalu 1994. i zlata na Mediteranskim igrama u Langdok-Rusijonu 1993. godine.

 

Izvor: index.hr/nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog