Vijesti

Srba i dalje nema na rukovodećim pozicijama u MIP-u

Na rukovodećim funkcijama u Ministarstvu inostranih poslova BiH, koje predvodi Bisera Turković, nema nijednog Srbina, piše današnji Glas Srpske.

U vezi s tim, Srba nema ni na mjestu pomoćnika Turkovićeve, a na ovaj problem nedavno je ukazala i Agencija za državnu službu.

- Turkovićeva od preuzimanja svog mandata ne želi da na jedno od četiri pomoćnička mjesta postavi Srbina. Umjesto toga, jedan Bošnjak je pomoćnik u dva resora - navodi Glas Srpske.

Ministarstvo je nedavno raspisalo interni konkurs za pomoćnika ministra, prilikom kojeg je sastavljena Komisija od rukovodilaca u MIP-u koja bi trebalo da ocjenjuje kandidate, ali u Komisiju su imenovana dva Bošnjaka i jedan Hrvat.

Zbog toga Agencija nije dala saglasnost, s obzirom da nije ispoštovan nacionalni balans.

- Agencija nije mogla dati saglasnost iz razloga nacionalne izbalansiranosti, iako se ona može dovesti u vezu i sa značajem pozicije pomoćnika ministra - rekli su u Agenciji za državnu službu.

Izvori Glasa Srpske precizirali su da u Ministarstvu postoje četiri pomoćnička mjesta i da je jedno, koje je pripadalo Srbima, upražnjeno, dok je Turkovićeva, umjesto da konačno postavi Srbina, odlučila da jedan od pomoćnika postane i vršilac dužnosti na drugoj funkciji.

- Tako sada jedan čovjek obavlja funkcije na dva pomoćnička mjesta - piše Glas Srpske.

Iz Agencije za državnu službu rekli su da se u komisiju za ocjenjivanje kandidata, može imenovati vršilac dužnosti ako postoji, te da u suprotnom Ministarstvo može tražiti od Agencije imenovanje jednog člana komisije sa liste eksperata.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da se odranije vuče problem da Srbi nisu na rukovodećim funkcijama, za šta odgovornost snosi i prethodni ministar Igor Crnadak koji nije uradio ništa da bi se to stanje ispravilo.

- Zato danas imamo ovako loše stanje u Ministarstvu i zbog toga je važno da se otvori šira rasprava i ukaže na probleme, i da ih pokušamo zajedno riješiti - navela je Majkićeva.

Ona je rekla da očekuje da će Ministarstvo proslijediti izvještaj o radu kako bi delegati u Domu naroda imali mogućnost da raspravljaju o ovoj temi.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog