Nauka

Stigli prvi snimci sa Marsa (VIDEO)

Američka svemirska agencija (NASA) prikazala je snimke sa rovera „Prezervans”, koji je ušao u atmosferu Marsa, spustio se i sletio na crvenu planetu 18. februara, a mikrofon je takođe emitovao prvi audio-snimak zvukova sa ove planete, saopštila je NASA.

Od trenutka kada se aktivirao padobran, sistem kamera je prikazao čitav proces spuštanja, prikazujući dinamičnu vožnju rovera do kratera „Jezero” nazvanom po opštini u Republici Srpskoj.

Snimak započinje 11 kilometara iznad površine i prikazuje otvaranje najvećeg padobrana ikada poslatog van Zemlje, a završava se dodirom rovera i kratera.

„Za one koji se pitaju kako je spustiti se na Mars, zašto je to tako teško ili kako bi bilo 'kul' da se to uradi, morate da gledate malo dalje. 'Prezervans' se tek zagrijava i već nam je poslao neke istorijske snimke u istraživanju svemira. 

Potvrdio je izvanredan nivo na kojem je izgrađen i preciznost koja je neophodna da se napravi letjelica i spusti rover na Mars”, rekao je vršilac dužnosti predsjednika NASA Stiv Jurčjak.

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog