Vijesti

Tabla sa imenom Diane Budisavljević postavljena na vrtić u Inzbruku

Gradske vlasti Inzbruka su na gradski vrtić u naselju Rajhenau postavile tablu sa imenom Diane Budisavljević, koja je iz sistema ustaških logora smrti Јasenovac spasila desetine hiljada srpske djece, a rođena je i odrasla u porodici Obekser u centru Inzbruka, javio je crkveni Radio "Slovo ljubve".

O tome su ovaj radio izvijestili članovi Srpske pravoslavne omladine Inzbruka /SPOЈI/, koji su naveli da je privremena tabla postavljena 23. februara, dok ne bude gotova prava spomen-ploča.

Vrtić koji je ponio ime Diane Budisavljević do sada je bio imenovan po nacističkom ljekaru Burghardu Brajtneru.

Organizacija SPOЈI pozdravila je odluku gradskih vlasti iz novembra prošle godine da preimenuje ovaj vrtić, dok istovremeno ističe da je ulici, u kojoj se nalazi ovaj vrtić, ostavljen naziv Brajtnera, ali uz natpise koji ukazuju na njegovu nacističku prošlost i djela protiv čovječnosti.

Ova organizacija u saopštenju je pozdravila i pravilno ispisano ime i prezime austrijske humanitarke Diane Budisavljević, sa crticom iznad slova "ć".

Radio "Slovo ljubve" podsjeća na borbu Srpske pravoslavne omladine Inzbruka da se na rodnoj kući Diane Budisavljević u ovom gradu postavi spomen-ploča, koja će svima koji posjete ovaj grad jasno predočiti u čemu se sastojao podvig ove žene.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog