SARS-CoV-2

SZO: Nema razloga da se prekine upotreba vakcine AstraZeneke

Svjetska zdravstvena organizacija je danas saopštila da nema razloga da se prekine upotreba vakcine AstraZeneke, nakon što je nekoliko evropskih zemalja obustavilo vakcinaciju stanovništva oksfordskom vakcinom zbog straha od zgrušavanja krvi nakon davanja doze.

SZO je saopštila da vakcinacioni odbor trenutno radi na procjeni bezbjednosti AstraZenekine vakcine, uz naglasak da ne postoji veza između vakcine i zgrušavanja krvi, prenio je sajt Medikal ekspres.

„AstraZeneka je odlična vakcina, kao i ostale koje su u upotrebi. Pregledali smo izvještaje o smrtnim slučajevima. Nije bilo dokaza o smrti povezanom sa vakcinacijom ove vakcine. Da, trebalo bi nastaviti sa davanjem AstraZeneke, ali svaki slučaj gdje je zabilježen problem treba istražiti”, rekla je portparolka SZO Margaret Haris, prenosi Tanjug.

Savjetodavni odbor SZO za bezbjednost vakcina je ranije u toku dana potvrdio da pažljivo procjenjuje sve izvještaje i da će saopštiti javnosti svoje nalaze i eventualne promjene u svojim daljim preporukama.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog