Intervju

Тадић за Мрежу (ФТВ):"Сарајево је највећи проблем БиХ"

БиХ се врти у круг, и нико ништа не рјешава у Сарајеву

Огњен Тадић, делегат у Вијећу народа Републике Српске за ТВ емисију Мрежу ФТВ-а анализирао је политичку ситуацију у БиХ и Републици Српској.

Каже да тренутна политичка радикализација није ништа неочекивано.

"Просто политичка култура на овим просторима је таква да кризна ситуација, каква је ова са пандемијом, дуготрајном економском кризом и поновним отварањем никад затворених питања око унутрашњих односа у БиХ, погодује свима који желе из тих криза да стекну одређени бенефит. Велика је одговорност на свима, не само на политичарима, него и на представницима медија да у јавном простору омогуће пласман оних идеја и тема које не доприносе таквој врсти радикализације. Мислим да за тим вапе чак и они који промовишу ту радикалну политику јер и они знају куда то може да одведе и били би срећни да их неко на некакав благ начин заустави, са што мање штетних посљедица за оно што нам је Дејтонски мировни споразум обезбиједио, а то су у првом реду мир и стабилност."

О плану новоизабраног градоначелника Бања Луке Драшка Станивуковића везаном за формирање неког покрета са циљем да се Додик и његова владавина сруше на изборима 2022. године, каже: 

"Мој политички осјећај ми је дао за право да већ у новембру најавим такву ситуацију, обраћајући се Предсједништву ДНС-а и говорећи да је то нешто што се збива као идеја да се мимо ових политичких странака које су у опозицији направи нешто што би вјероватно представљало нови политички фронт, у односу на актуелну власт у Републици Српској. Употребна вриједност такве идеје је врло конкретна. Узнемирили су се духови и амбиције међу лидерима опозиције. Сваки дан чујемо за неког новог кандидата за предсједника Републике, предсједника Владе, министра финансија, члана Предсједништва БиХ, итд. Неко ко ради са Станивуковићем очито види да би то могло да поремети неке планове кад је у питању неки жељени изборни резултат." Тадић каже да тај покрет, ако дође до његовог формирања, види само као један модел уцјене за лидере опозиције. "Ако буду подржавали тај покрет значи да су против Додика. Ако га не буду подржавали онда значи раде за Додика, тј. на леђа ће им се ставити одговорност и за све до сада изгубљене изборе. Да ли господин Станивуковић, као новоизабрани градоначелник Бања Луке и као особа која, за разлику од других лидера опозиције, може да каже да је направио неки изборни успјех, може да има довољно снаге да њих уцијени на такав начин и да их држи под контролом, ја не знам, вријеме ће показати. Али знам сигурно да многи од данашњих лидера опозиције се сигурно нису надали таквом развоју сценарија и вјероватно ће покушати тражити неке алтернативе."

На питање да ли је у ДНС-у био пријетња Нешићу категорично одговара да није. "Мислим да је само стрпљење господина Нешића, односно нестрпљење, довело до тога да ДНС уђе у једну улицу у којој сада мора да се нађе пред питањем - ако си за Станивуковића, онда си против Додика; ако си за себе, онда си за Додика. Да је Нешић имао мало више стрпљења не би се налазио пред таквим дилемама и данас би ДНС био странка без које ништа није могуће у Републици Српској."

Тадић коментаришући позив ОХР-а да Народна скупштина Републике Српске одузме признања дата Радовану Караџићу, Момчилу Крајишнику и другима каже да не очекује да ће власти Републике Српске одузети та  признања.

"Осјећам да је такво расположење у Народној скупштини. Не треба силовати историју. Зна се ко је шта радио и и какве су и чије заслуге за нешто. Немам ја проблем ни с тим да ли је учињен неки злочин или није, али живим у земљи у којој има пуно пресуђених ратних злочинаца, а још више непресуђених, и то не смије утицати на прекрајање историје", закључује Тадић.

Тадић сматра и то да се однос ОХР-а и домаћих власти не треба гледати на поједностављен начин. "Господин Инцко је овдје довољно дуго да је са сваким политичарем појединачно имао прилику да изгради врло добар лични однос и за све њих би била велика новина одлазак Инцка и долазак неког другог."

Наводи да је Додику народ дао право да има политички мандат и да оно што сад говори одговара ономе што је говорио у предизборној кампањи.

Тадић сматра да се Босна и Херцеговина врти у круг. "Нико више ништа не рјешава у Сарајеву. Република Српска притодно има своје свакодневне проблеме, свакодневне потребе, али она ништа од тога не може да ријеши у Сарајеву. Просто не постоји особа, орган, странка која је пријатељ Републике Српске. Не постоји пријатељска адреса којој се можете обратити. То је оно што ствара ову врсту узнемирености. Самим тим морате тражити друге адресе. Друга мјесто за рјешавање проблема су Брисел, Пекинг, Москва, Вашингтон, Београд, Загреб, Беч... свако друго мјесто, јер га у Сарајеву не можете наћи. Не може човјек из Бихаћа да нађе пријатеља у Сарајеву, кад су у питању мигранти, а камоли Бања Лука или Република Српска за неки свој проблем. Мислим да је Сарајево највећи проблем БиХ. У сваком погледу. Аутистично је, не разумије БиХ, има личне привилегије, не живи у Босни и Херцеговини. Сарајево живи у свом микро свијету и труди се да се сви други подреде томе", тврди Тадић и додаје: "У ових 25 година, мислим да не постоји ниједна политика којом представници Републике Српске и српског народа нису пробали - сарадња, конфронтација, паралелно дјеловање, слушање - нема шта се није покушало да се да шанса Дејтонском мировном споразуму и БиХ каква је дефинисана тим споразумом. Ништа није функционисало. Додик је примјера ради '96, '97, '98, '99. пристајао на скоро све што су странци и политичко Сарајево тражили од њега, па ни то није ваљало! Па која је то онда мјера понашања свих нас осталих у БиХ која одговара политичком Сарајеву? Да служимо? Пробудите се! Чим се тражи од странаца да неко буде санкционисан, то је слуганство. То није демократски живот", закључује Тадић.

Коментаришући посљедње писмо амбасаде Руске федерације у вези са односима НАТО-а и БиХ Тадић каже: "БиХ је лопта у међународним односима. Ко ће да удари по тој лопти кад види шансу за неки гол, то је ствар играча, то није ствар лопте. Да бисте од лопте прерасли у играча морате поштовати прије свега сами себе, а ми то не чинимо него се тражи да странци уређују наше односе и санкционишу појединце"

Тадић тврди да политичко Сарајево добро треба размислити да ли му је интерес БиХ у НАТО-у. Према њему Република Српска би имала мање проблема да прогласи самосталност да је БиХ у НАТО-у. "Сада би Република Српска да прогласи самосталност имала проблем због тога што би се сматрало да ће она одмах отићи на неку страну Русије. Друго, постоје ти проблеми да ли смо ми демократско друштво или нисмо. Треће је све оно што се дешавало у рату и квалификације свих тих ствари. Четврта ствар - ко би вас признао? Ако БиХ уђе у НАТО и неко у Републици Српској донесе одлуку о отцјепљењу, то је онда учињено у једној демократској земљи, у земљи која је савезник Запада, у земљи која је цивилизована. И онда немате проблем ни око међународног признања."

За крај Тадић истиче да је стање у БиХ и Републици Српској сада такво да опозиција нема подршку народа да у овим условима смијени Додика са власти.

Цијелу емисију погледајте ОВДЈЕ.

 

Фронтал

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog