Društvo

Uspješno završena akcija "Neka blista Pecka čista!" (FOTO)

Kao doprinos uspostavljanju održivog razvoja sela Pecka, uspješno je organizovana volonterska akcija pod nazivom "Neka blista Pecka čista!", zahvaljujući kojoj je očišćeno puno divljih deponija, te organizovano odlaganje i redovan odvoz otpada iz sela.

Boro Marić, predsjednik udruženja Green Ways i oranizator akcije veoma je ponosan na još jedan u nizu poduhvata kojima lično i u okviru angažovanosti organizacije nastoji učiniti dobro selu Pecka.

„U namjeri da selo Pecku i krasna prirodna izvorišta i staništa spasimo od otpada i sačuvamo, uspješno smo organizovali volontersku akciju čišćenja sela i zahvaljujući motivisanim i vrijednim prijateljima očistili značajan dio terena na putu od Visitor centra Pecka do izvora rijeke Sane. Uz dobru energiju i isto takvo raspoloženje, učesnici akcije – iz Banjaluke, Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Teslića, Solina, Stokholma, zajedno sa mještanima su prikupili oko dvije stotine vreća otpada, te krupni otpad, i na taj način učinili prvi i najvažniji korak ka ekologizaciji sela. Ostavili su iza sebe čist teren kakvim ga želimo zadržati ubuduće“, rekao je Marić, istaknuvši važnost učešća djece u akciji.

„Jednako spremni da čine dobro izdašnoj prirodi koja nas okružuje u selu Pecka, među najvrednijim učesnicima akcije bili su najmlađi, djevojčice i dječaci uzrasta šest do 14 godina, i na njih smo posebno ponosni. Svijest o važnosti očuvaja prirode koja nas okružuje posebno nam je važno da u njima probudimo“, dodao je on. 

Volontersku akciju pod nazivom "Neka blista Pecka čista!" organizovao je Eko Hub Mrkonjić Grad, kojim upravlja lokalna organizacija Green Ways, kao doprinos značajnom projektu uspostavljanja održivog razvoja sela.

„Izuzeto je zadovoljstvo biti organizator smislenih akcija koje imaju višestruk uticaj, čine dobro prirodi, selu, ali i samim učesnicima. Rezultat rada je impresivan zahvaljući prije svega motivisanosti učesnika koji su sa takvom lakoćom uklonili brojne male divlje deponije koje su narušavale divan ambijent. Svima neizmjerno zahvaljujem! Takođe, zahvaljući Komunalnom preduzeću Park iz Mrkonjić Grada, koje će od sada organizovati redovan odvoz otpada, ovo selo više neće imati problem sa njegovim odlaganjem. Tako će i priroda disati punim plućima. A to jeste naš cilj“, rekao je Marić.


On je značajnom naglasio činjenicu da je razvoj Pecke kao nove ekoturističke destinacije strateški projekat opštine Mrkonjić Grad te da je toku realizacija brojnih aktivnosti koje vode ka održivom razvoju ovog sela. 

„U selu Pecka izvire rijeka Sana koja će ove godine biti proglašena spomenikom prirode i zaštićenim područjem. Opština Mrkonjić Grad je sa opštinama Šipovo  i  Ribnik, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju, kandidovala destinaciju  Mrkonjić Grad - Ribnik - Šipovo za nagradu „Zelena  destinacija“. Trenutno se prikupljaja  relevantna  dokumentacija  prema  procedurama  GDS  -  Green  Destinations  Standard. Ovo je prva takva inicijativa u cijeloj BiH“, rekao je Marić.

On je napomnuo i da se ove godine u selu Pecka osnažuje turistička infrastruktura - od novih mostova, odmorišta, igrališta i novih smjerova za penjače na penjalištu Pecka do značajnih ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta. 

Volonterska akcija čišćenja „Neka blista Pecka čista“ dio je projekta „Misli o prirodi!“, koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), uz finansijsku podršku Švedske.

Кomunalno preduzeće Park iz Mrkonjić Grada je nakon akcije čišćenja sav sakupljeni otpad odvezlo na sanitarnu deponiju, te će obezbijediti kontejnere za selo i redovan odvoz otpada uz dijeljenje troškova sa visitor centrom ne opterećujući finansijski mještane sela.

Uspješna subotnja akcija čišćenja zaokružena je gašenjem svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat, te ulične rasvjete tokom cijele noći, što je doprinos „Satu za planetu Zemlju“, koji se obilježava 27. marta s ciljem podizanja svijesti o potrebi preduzimanja akcije oko klimatskih promjena.

 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog