Redakcijski komentar

12 godina Frontala, vrijeme za reset

Danas Frontal slavi 12. rođendan. 01.04.2009. godine je objavljen prvi članak na našem portalu i red je da se napiše redakcijski komentar. Bar je to danas lako. U tome smo kao društvo izuzetno iskusni. Čim se nešto objavi na društvenim mrežema ili portalima odmah se, da je 100 poslova, ide u interakciju.

Vjerovatno ste primijetili da komentare po portalima i mrežama, osim naravno Vas,  pišu i Vama bliski ljudi od kojih biste to najmanje očekivali. Čim se približe značajni datumi za naše narode zid Vam je pun rodbine, obično starije generacije, da se busa malo u junačka prsa ili da sa neznancem druge vjere mirnim sredstvima nastavi tek okončani rat.

Tužno je to gledati.

Srednja dob pokušava drugo. Da je ljepša nego što jeste i da pojede nešto što je ukusno megapikselnoj kameri. Najkraće rečeno oni su top. Teško je shvatiti da još nisu naučili da sve što je na internetu tamo zauvijek i ostaje, pa još uvijek upadaju u zamku lajka, četa, flerta, a u nekoj priči su porodično ostvareni (naravno srećno).

Sa klincima je najlakše. Oni su sve brige totalno prebacili na onlajn.

Putem Timsa, a resavskom metodom, uče šta su amebe, ko je Hrist, kako su došli stari Sloven, pa poslije Turci, da je Doboj željeznički čvor, a šume naše prirodno bogatstvo. Nakon „učenja“ bave se algoritmima, jer reputacija na TikToku i Instagramu im zavisi od toga ili povlaštenih grupa u Vajberu.

Na klik im je SVE dostupno, a roditelji i dalje brinu da ne sjede na betonu.

Možda ovo nije baš sve tako?

GORE JE!

Globalnu katastrofu smo dočekali skromno, preskromno. Za godinu dana pandemije nismo ništa naučili niti smo ružne navike promijenili. Društvo gdje jednog radnika zaduži više od jednog penzionera nema šansu ni u normalnim okolnostima, a kamoli u slučajevima da se dio radne snage uputi na rad od kuće - ili da tamo zauvijek i ostane.

Odgovornost nije samo nošenje maske, nego i pokušaj djelovanja zdravih snaga da se loše pojave smanje na najmanju moguću mjeru.

Korupcija, svaki oblik kriminala, bahatost, mržnja, osionost, oholost, bezobrazluk, nepoštovanje životne sredine, nekultura, razmaženost, vršnjačko nasilje, agresivne poruke na mrežama ... nemaju više mjesta od Trebinja do Novog Grada.

Ko će ovo da pokrene? Pa ovi što ih u pola 8 gledamo na RTRSu i BNu i bilbordima.

I dok se u najrazvijenijem tehnološkom periodu čovječanstva ovom društvu smiješi katatlizma, najčešća slika pojedinca je da opijen gleda u ekran, šalje klipove i - komentariše.

RESETUJTE SE!

U komentarima ispod ovog teksta ili na društvenim mrežama uz #reset napišite plan za poboljšanje stanja u Srpskoj.

Frontal će najzanimljivije prijedloge dostaviti na relevantne adrese.

Možda neko i shvati ozbiljno. Prvi april je.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog