SARS-CoV-2

Pfizer: Vakcina protiv COVID19 štiti najmanje šest mjeseci od davanja

Farmaceutska kompanija Pfizer saopštila je da vakcina protiv COVID 19, čiji je proizvođač, organizam štiti do šest mjeseci od trenutka davanja.

To su, između ostalog, podaci koje su američki Pfizer i njemački partner BionTech objavili u izvodima ažurirane kliničke studije u kojoj je učestvovalo 44.000 dobrovoljaca.

Ukazano je da je vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptomatskih bolesti i da joj je učinak još veći u sprječavanju težeg obolijevanja.

Od 927 potvrđenih slučajeva COVID-19 do 13. marta, 77 oboljelih građana primilo je vakcinu, dok je 850 bilo među građanima kojima je dat placebo.

Razloga za zabrinutost zbog bezbjednost vakcine nije bilo, a kako navode kompanije, djeluje da je vakcina efkasna i protiv soja virusa otkrivenog u Južnoj Africi.

Ranije tokom nedjelje – dvije farmaceutske kompanije saopštile su da je vakcina bezbjedna i za djecu mlađu od 12 godina - na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 2.260 dobrovoljaca.

* edit 02/04: naslov teksta "Pfizer: Vakcina protiv COVID19 štiti do šest mjeseci od davanja" je radi preciznosti promijenjen u "Pfizer: Vakcina protiv COVID19 štiti najmanje šest mjeseci od davanja"


Izvor: ba.voanews.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog