Svijet

Evropski sud za ljudska prava: Obavezna vakcinacija je legalna i može biti neophodna

Evropski sud za ljudska prava presudio je danas da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti neophodna u demokratskim društvima.

Presuda je uslijedila nakon zaključka žalbe koju su neke češke porodice podnijele sudu zbog obavezne vakcinacije dece.

- Mjere bi se mogle smatrati neophodnim u demokratskom društvu - naveo je sud.

Iako se presuda nije direktno bavila vakcinama protiv kovida-19, stručnjaci vjeruju da bi to moglo imati implikacije na kampanju vakcinacije protiv korona virusa, posebno među onima koji su do sada odbijali da prime vakcinu.

- Ova presuda pojačava mogućnost obavezne vakcinacije pod uslovima trenutne pandemije - rekao je Nikola Ervije, pravni stručnjak specijalizovan za Evropski sud za ljudska prava.

Šta je presuđeno?

U odluci se kaže da su obavezne vakcine koje su propisale češke zdravstvene vlasti u skladu sa "najboljim interesima" djece, prenosi "Dojče vele".

- Cilj mora biti da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti, vakcinacijom ili imunitetom stada - dodaje se.

Sud je odlučio da zdravstvena politika Češke nije prekršila član 8 o pravu na poštovanje privatnosti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema češkom zakonu, djeca moraju biti vakcinisana protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, hripavac, hepatitis B i morbile.

Slučaj su na sud iznijele porodice koje su novčano kažnjene ili čijoj je djeci odbijen pristup vrtiću zbog toga što nisu vakcinisali djecu.

Presedan

Zemlje širom Evrope i svijeta zabilježile su "poplavu" dezinformacija u vezi sa pandemijom korona virusa. Ovo nije samo navelo ljude da budu skeptični prema samom virusu, već i prema vakcinama protiv njega.

Antivakseri, odnosno ljudi koji odbijaju da prime vakcine ili da vakcinišu svoju djecu, širili su razne teorije zavjere o tome zašto vlade žele da vakcinišu svoje stanovništvo.

Кao rezultat toga, zemlje se suočavaju sa velikim dijelovima društva koji odbijaju da se vakcinišu, zbog čega kolektivni imunitet može postati nedostižan.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava stvorila je presedan po kome obavezna vakcinacija ne smije biti u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. To ne znači da će evropske zemlje primorati građane da se vakcinišu, ali bi, u slučaju da to učine, ta odluka u očima suda vjerovatno bila legalna.

 

Izvor: blic.rs 
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog