SARS-CoV-2

Zašto je bitno opustiti ruku kada se prima COVID-19 vakcina?

Sve vakcine /cjepiva protiv COVID-19, infekcije u narodu poznate kao “korona”, daju se intramuskularno (IM). To znači da se daju u mišić. Najbolje mjesto za davanje vacina u mišić je deltoidni mišić nadlaktice, dakle, vakcina se prima u rame.

Veoma je bitno opustiti ruku, tj. mišić nadlaktice prilikom davanja, kako bi vakcina išla baš u mišić, a ne pod kožu ili u kožu.

Više o načinima davanja vakcina pročitajte ovdje.

Opustiti ruku za vrijeme vakcinacije/cijepljenja- veoma bitno

To je jako bitno radi osiguravanja dobre raspodjele vakcine i manje nuspojava.


Jednom kada se vakcina ubrizga u mišić, antigen ili nosač genetičke poruke za antigen (nanočestica s RNK ili adenovirusi) se adsorbuju na površinu ćelija i vežu za membranu ćelija i onda ulaze u njih. Onda se događa proces stvaranja antigena (S protein u slučaju COVID-19 vakcina Pfizer, Moderna, Astrazeneca-Vaxzevria, Sputnjik V i J&J) i pokretanje imunološke reakcije.

Ako se vakcina ne ubrizga u mišić, nego u potkožno tkivo, onda će se antigen (ili genetička informacija za antigen u slučaju mnogih COVID-19 vakcina) osloboditi u potkožno masno tkivo. To će dovesti do slabe mobilizacije aktivne tvari u vakcini, procesiranja antigena i na kraju rezultovati slabim odgovorom na vakcinu, možda i izostankom odgovora(1).

Opuštanje mišića čini da nam primanje vakcine bude manje bolno, sigurnije i da imamo manje nuspojava poput lokalne boli. Vakcine koje se daju intramuskularno daju se okomito.

Zato – ne zaboravite opustiti ruku i nemojte biti nervozni prilikom primanja vakcine protiv COVID19 /cjepiva protiv COVID-19.

 

Izvor:cijepljenje/vakcinacija

 

Dosta ljudi se boji igle, iako su igle za ove vakcine jako tanke. To doprinosi nervozi i stezanju mišića. Probajte se opustiti i misliti na nešto drugo dok se spremate za proceduru i tokom administracije vakcine.

Na vakcinaciju idite u majici kratkih rukava, kako bi vam bilo lakše da se skinete. Napomenite zdravstvenom radniku jeste li ljevak ili dešnjak, te uzimate li antikoagulantnu terapiju. Recite i ako patite od neke trombofilije. U slučaju da imate istoriju ozbiljnih alergija poput anafilaksije na lijekove dobivene iglom, razgovarajte s ljekarom i planirajte da ćete biti kao mjeru predostrožnosti zadržani 30 minuta na posmatranju po vakcinaciji/cijepljenju.

 

Izvor: vakcine.ba 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog