SARS-CoV-2

COVID-19 i tromboza, AstraZeneca i tromboza: Nuspojave su rijetke ali ključno je blagovremeno reagovati na simptome

Nakon što su zabilježeni slučajevi vrlo specifičnih tromboza nakon vakcinacije vakcinom protiv COVID-19 Vaxzevria od Astrazeneca, dosta ljudi je veoma oprezno prema ovaj vakcini.

AstraZeneca i tromboza postali su top tema, ali zapravo malo osoba zaista razumije odnos rizika i koristi u ovom speciičnom slučaju te što se događa. Međutim, neophodno je da se razumije koliko je rijetka ova nuspojava i da je rijetka pojava smrtni ishod – najčešće izazvan zanemarivanjem simptoma.

7. aprila 2021. godine, Evropska agencija za lijekove (EMA) je potvrdila na press-konferenciji da odnos “ukupne koristi i rizika ostaje pozitivan” za Oxford/AstraZeneca COVID-19 vakcinu Vaxzevria povodom zabilježnih i istraženih rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka. Smjernice EMA-e navode da pacijenti moraju biti upoznati s mogućim nuspojavama i da se rijetki slučajevi tromboze trebaju uvrstiti u listu mogućih nuspojava ove vakcine.

Registrovana su 62 slučaja cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i 24 slučaja tromboze splanhničkih vena (SVT) zabilježenih u EU bazi podataka o sigurnosti lijekova (EudraVigilance) od 22. marta 2021. godine, od kojih je 18 imalo smrtni ishod. Dakle, radilo se o ukupno 86 slučajeva tromboze na oko 25 miliona datih doza.


AstraZeneca i tromboza: šta kažu brojevi?

Ovo je 3.44 na  milion doza ili 0.34 na 100 000  doza, 0.00034% ili, ako vam je lakše, oko 1 slučaj tromboze na 300 000 doza. Prema britanskom regulatornom tijelu, MHRA, u UK je je incidencija trombotičkih nuspojava nakon vakcinacije bila 0.0004%, a u Njemačkoj oko 0.0009% (31 slučaj na 3.46 miliona doza). Rizik smrtnog ishoda prema podacima EMA za EU gospodarski prostor je 18 na 25 miliona doza, što je 0.00000072, odnosno 0.000072%. Rizik od smrtnog ishoda u ukupnom broju slučajeva tromboze je oko 20-21%, ali i taj rizik se može smanjiti ukoliko se simptomi tromboze na vrijeme primijete i ako se blagovremeno reaguje.

EMA savjetuje da osobe koje su primile ovu vakcinu trebaju odmah potražiti liječničku pomoć ako imaju sljedeće simptome: otežano disanje, bol u prsima, oteklina u nozi, bolove u trbuhu, neurološke simptome, koji uključuju jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid te ako primijete pojavu sitnih mrlja ispod kože izvan mjesta injekcije. Napomena o ovim simptomima bi morala da bude naglašena prilikom vakcinacije. I to ne samo za AstraZeneca vakcinu, nego za sve. Jer sve imaju moguće nuspojave.


EMA je objavila da je većina smrtnih slučajeva zabilježena kod žena mlađih od 60 godina. Međutim, treba biti oprezan s tumačenjem da su žene rizičnija grupa. S jedne strane – možda neke žene uzimaju kontaceptivne pilule koje također povćavaju rizik tromboza. S druge strane, ne treba olako zaključiti da spol ili hormonalne terapije znače veći rizik. Jednostavno – u prvim prioritetnim grupama za vakcinaciju protiv COVID-19  bilo je dosta zdravstvenih radnika, medicinskog osoblja, a tu je udio žena mlađih od 60 godina vrlo velik.


Šta je veći rizik za trombozu: vakcinacija ili COVID-19?

Prema podacima koje vidimo na Wordometers.info i Our world in data, globalni case fatality rate tj. rizik od smrtnog slučaja ukoliko obolite od COVID-19 iznosi 2.16%.

Dakle, rizik da umrete o COVID-19 je oko 30 000 puta veći nego da umrete od tromboze izazvane Astrazeneca vakcinom. Rizik da umrete od COVID-19 je preko 6000 puta veći nego da uopšte dobijete trombozu nakon ove vakcine.

Možemo stvari postaviti i ovako. Rizik dobijanja duboke venske tromboze usljed samog COVID-19  iznosi 14.5% (1), a incidenca venske tromboembolije kod COVID-19 pacijenata varira između 10 i 28% u ovisnosti da li se radi o srednjoj ili teškoj kliničkoj slici (2). Dakle, rizik da dobijete trombozu usljed infekcije COVID-19   je oko 3000X veći nego da trombozu dobijete nakon vakcinacije.

U životu prihvatamo još neke rizike za trombozu i ne razmišljamo puno o njima. Rizik kod žene koje ne uzimaju hormonalnu kontracepciju za trombozu iznosi oko 2 na 10 000. Za one koje uzimaju oralne kontraceptive, to povećava rizik za trombozu (3), taj rizik je 5-12 na 10 000. Trudnoća je također faktor rizika za trombozu:  on iznosi čak 1-2 na 1000. Letovi duži od 4h, pretilost, pušenje također predstavljaju znatan rizik.  Pretilost je povezana s 6.2 x većim rizikom od venske trombembolije (4).



AstraZeneca i tromboza: odluke nacionalnih regulatora u EU i UK


Ipak, zadnja odluka o korištenju vakcine AstraZeneca vaxzevria ostaje na nacionalnim regulatorima. Tako je u Njemačkoj odlučeno da se ova vakcina ne daje osobama mlađim od 60 godina. Čak će se onima koji su primili prvu dozu Astrazeneca vakcine kao druga doza davati Pfizer ili možda neka druga vakcina. Slično postupaju i u Francuskoj i Kanadi. U Ujedinjenom Kraljevstvu su napravili nešto uže kategoriju. U UK se Vaxzevria neće davati mlađima od 30 godina, ali je osobama koje su primile prvu dozu ove vakcine rečeno da trebaju nastaviti s drugom dozom iste vakcine. Međutim, ovo su zemlje u kojima je vakcinacija nešto raširenija i pristup vakcinama bolji, iako nije sjajan. Neke druge zemlje neće imati luksuz takve distribucije vakcina, jer svakako imaju manjak doza.

Ono što hitno i dobro trebamo razumjeti i ponoviti jeste da je rizik tromboze, a naročito smrtnog ishoda nakon vakcine AstraZeneca znatno, znatno manji, nego pri obolijevanju o COVID-19 ili za neke druge lijekove (oralni kontraceptivi), stanja (trudnoća, postnatalni period, pretilost) ili radnje (letenje).

Još o ovoj temi te potencijalnim mehanizmima zašto bi se ovo moglo događati – mišljenje imunologa dr. Zlatka Trobonjače i još objašnjenja pročitajte na liku ovdje te članak Nenada Jarića Dauenhauera za Indeks o istoj temi ovdje i Tihane Dauenhauer ovdje -kako prepoznati stvaranje ugruška.

 

Izvor: vakcine.ba 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog