Nauka

Izum đaka iz Svrljiga bi mogao da promijeni svijet i spasi planetu (FOTO/VIDEO)

Inspirisani alarmantnim nivoom zagađenja životne sredine i ogromnim količinama bačenih opušaka od cigareta, učenici svrljiške srednje škole ”Dušan Trivunac Dragoš” patentirali su biorazgradivi filter za cigarete od neizbijeljene celuloze, a koji u sebi nosi i sjeme biljke.

Njihov projekat nosi slogan “Ne uništavaj – ozeleni” i sa njim će učestvovati na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje će se ove godine, zbog pandemije korona virusa, odvijati onlajn.

Prema podacima učeničke kompanije Bio Filter u Srbiji se na dnevnom nivou baci oko 27 miliona opušaka, a za godinu dana ta cifra dolazi i do 26 i po milijardi.

U svijetu je taj broj daleko veći. Stepen zagađenja je veliki, podaci pokazuju da godišnje u okeanima završi 13 miliona metričnih tona plastičnog otpada, od čega jedan značajan dio jesu opušci cigareta. Oni predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ne razgrađuju se, uništavaju svu vegetaciju oko sebe u prečniku od 15 cm, smanjuju masu korena biljaka i do 60 % – napominju ovi kreativni mladi ljudi.Njihov cilj naravno nije promocija pušenja i duvanskih proizvoda, već neka vrsta mirenja sa činjenicom da ogroman broj ljudi konzumira duvan i pokušaj da se iz ove neslavne statistike izvuče barem neka korist, prenose Južne vesti.

Istraživanja pokazuju da se opušci cigareta u prirodi zadržavaju i preko 25 godina. Iz tog razloga mi želimo da postojeće filtere koji su mahom napravljeni od plastičnih materijala zamijenimo našim biorazgradivim filterima. Naš Bio Filter je napravljen od nebijeljene celuloze, a u sebi sadrži sjeme biljaka – kažu svrljiški učenici.

Kako njihov izum funkcioniše?

Onog trenutka kada se filter nađe na zemlji, uz pomoć vode i vlage sjeme počinje da klija. Na taj način filter sjemenu služi kao rezervoar vode, sve do trenutka kada se korijen biljke ‘uhvati’ za zemlju.

Kako biljka raste razgradnja filtera se ubrzava i već poslije šest mjeseci filtera nema, a priroda je bogatija za novu biljku. Kada već ne možemo da utičemo na ljude da ostave pušenje, onda možemo da pokušamo da zagađenje opušcima svedemo na minimum – objašnjavaju.

Upozoravaju i da je potrebno 38 triliona dolara kako bi se vještački stvorio kiseonik koje bi čovječanstvo moglo da koristi samo u narednih pola godine i nadaju se da će se što prije početi sa zamjenom filtera, kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice po čitavu planetu.

 

Izvor: rs.sputniknews.com

 

Blog