EU integracije BiH

U Banjoj Luci održana javna diskusija “Evroatlantske integracije BiH”

Centar za edukaciju „Pro Educa“ organizovao je danas u Banjoj Luci, šestu po redu Javnu diskusiju „Evroatlantske integracije“.

U uvodnom dijelu diskusije predstavljeni su rezultati istraživanja „Koliko novinari znaju o Evroatlantskim integracijama“.

Istraživanje je pokazalo da 28% novinara zna da je Bosna i Hercegovina 2006. godine ušla u Partnerstvo za mir, 65,6% novinara zna da je „Partnerstvo za mir“ program saradnje sa NATO savezom, 31% novinara zna šta je „Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja”, a samo 9% novinara zna šta je “Sporazum o statusu snaga”.

Učesnici diskusije u uvodnom izlaganju su bili, generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša, magistar evropskih integracija Denis Čarkadžić i šef odsjeka za NATO pri Ministarstvu inostranih poslova Momir Brajić.

Institucionalno stojimo vrlo loše, instiucije  ne rade stvari koje treba da rade, pored toga imamo more nestručnog kadra. Dakle, pored opštih činjenica koje zaustavljaju integrisanje imamo i birokratske probleme, koji to još više podspješuju. Učinak biroktartija na svim nivoima je katastrofalan, mi kao posljedicu svega lošeg jedino imamo odlazak mladih u zemlje koje su članice Evropske unije. Na ovim prostorima imamo stalne reforme a ništa se ne reformiše i sve je gore i gore u tom smislu. Smatram da, javni diskurs treba da ide u smijeru direktnih razgovora, koji će da nas probudi i da stvari nazovemo pravim imenom, naglašava Milko Grmuša.

„Smatram da je vrlo bitno govoriti o loklanim zajednicama u kontekstu ove teme, jer građani lokalnih zajednica najviše trpe to što ne povlačimo sredstva iz raznih Eu fondova. Takođe, dokument Evropske Komisije koji je stigao kod nas je više nego bitan, u njemu se nalaze duboke reforme i njihova primjena bi nam otvorila vrata samo za pregovore, ali ako bismo ispunili sve dosljedno što tamo piše smatram da bi bili najbolja zemlja. Isto tako, napominjem da naša ugovorna obaveza ispunjavanje preporuka od Evropske unije, jer smo mi to dogovorili sa Evropskom unijom, ali nismo u suštini učinili ništa prethodnih godina, tj. ispunjavali smo samo puku formu bez suštine. Isto tako i ta forma se ne ispunjava kako treba, jer na jedno pitanje iz Eu imamo po tri različita odgovora, time gomilamo probleme i guramo ih pod tepih. Analitički izvještaj Evropske Komisije nam kaže da moramo da ispoštujemo sve ili nećemo maknuti dalje u smislu integracija. Iz izvještaja se vidi ako se pročita, ko je odgovoran za ovakvu situaciju. Smatram kako u ovoj zemlji neko nije iskren na ovu temu, ako građani kažu da su za Evropsku uniju, a nemamo napretka, onda neko svjesno koči taj proces“, ističe Denis Čakardžić, dodajući kako je NATO najozbiljnija svjetska političko-vojna organizacija, ali da mi unutar države nemamo konsenzus oko integracije u NATO savez.

Današnjoj debati prisustvovali su predstavnici, NATO u BiH, političkih partija, ambasade SAD, EU delegacije u BiH, Vlade Republike Srpske, lokalnih zajednica i medija.

S obzirom da predstavljam jednu malu lokalnu zajednicu mogu da kažem da je teško doći do Eu fondova, i ako se sistemski ne riješi da male lokalne zajednice imaju primat mi ne možemo doći ni do predpristupnih fondova. Resorna ministarstva treba da obezbijede fondove od kojih bismo mi povlačili sredstva i realizovali na terenu, mislim da je to jedini način da mi kao male lokalne zajednice prevaziđemo te barijere, istakla je načelnica opštine Jezero, Snežana Ružičić.

Ovom Javnom debatom završavamo niz debata organizovanih u različitim gradovima Bosne i Hercegovine, koje na neki način predstavljaju uvertiru za dvodnevnu konferenciju 8. i 9. jula na Jahorini.

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog