Intervju

Цвијановић: Српска никада не смије да изгуби свој идентитет

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је у интервјуу Срни да Република Српска има пуни капацитет да може да функционише, да се развија и сваким даном постаје све боља, а стварни и стални политички изазови морају се рјешавати на политичком терену и веома је битно да ту Српска не изгуби себе, свој идентитет и оно што су њени главни приоритети.

Предсједница је истакла да у том погледу важну улогу играју институције Републике Српске које морају да имају свој капацитет и њихова функционалност се мора предано чувати, јер су оне те које ће изаћи у сусрет потребама грађана.

Са друге стране, рекла је она, ако немате јаке институције онда се не можете ни ухватити у коштац са свим изазовима који се намећу са стране.

- Оно због чега жалим, а што је стално присутно међу нама, јесте тај стереотип који је направљен у прошлости да је Република Српска кривац за све. То су ствари на које смо навикли и којима одолијевамо, и сигурна сам да су и наши грађани свјесни да то нама одузима вријеме и троши енергију јер се стално борите са неким стварима, покушавате да ријешите или исправите матрице које су задате у прошлости умјесто да будемо усмјерени на реалност и планове за будућност. Али, упркос свему ми успијевамо изаћи на крај са тим проблемима и водити Републику Српску сигурним путем напријед, у будућност - истакла је предсједница Српске.

Она је нагласила да је Република Српска мирна, стабилна и функционална са институцијама које раде свој посао уз неприкосновено опредјељење власти да буде још јача упркос свим изазовима, притисцима и настојањима да се одузму њене надлежности, да се покаже да је прошлост имала црну страна која припада само Републици Српској, док су сви други били на некој наводно правој страни без праве реалности о томе шта је била прошлост и праве функционалности када је ријеч о БиХ и њеној будућности.

- Али, нас интересује Република Српска и колико она може да одолијева свим изазовима, колико је стабилна и функционална у овим тешким временима и по томе ми мјеримо и наше стварне капацитете. Управо је ова криза са пандемијом вируса корона показала да су наше институције стабилне, да можемо да излазимо на крај са проблемима - рекла је Цвијановић.

Говорећи о економској ситуацији у Српској, предсједница Републике је истакла да новца има довољно, буџет је ликвидан, све обавезе се извршавају, Српска је конкурентна и упоредива са земљама региона када је ријеч о макроекономским показатељима, у неким стварима је боља од осталих, а у неким другим је мала разлика која није у њену корист.

- Ако данас упоредите нас и видите шта се дешава у регији заиста смо конкурентни. Нема ту никаквог заостајања, чак смо у неким стварима први или међу првима у регију, посебно ако погледамо износе минималне или најниже загарантоване плате или просјечну плату - рекла је Цвијановић у интервјуу за Срну.

Она је нагласила да је Влада током пандемије вируса корона, која нажалост и даље траје, имала велика издвајања и морала је да планирана средстава преусмјери у неке друге секторе.

- Наравно да је изазов био велики и да би било много лакше да није било пандемије, јер се тај новац могао усмјерити у неке друге приоритете. Али, гледајући свеукпну ситуацију, због кризе са пандемијом, ипак, није изостао ниједан од великих пројеката и за то је требало доста мудрости и храбрости да се изађе на крај - истакла је Цвијановић.

И статистички показатељи, нагласила је она, потврђују да се нису обистинила она мрачна очекивања да ћемо бити похарани због затварања током пандемије и немогућности да се живи и ради на уобичајени начин.

- Захваљујући интервенцији Владе Републике Српске према привреди која је помогла да се задрже радна мјеста, сачувају послови, да фирме сачувају своје уговоре са одређеним домаћим или страним купцима посљедице су много мање од очекиваног. Од почетка пандемије имали смо добру ланчану реакцију свих у систему и уз издашна давања Владе успјели смо да дођемо до добрих показатеља - констатовала је предсједница Српске.

УСПРКОС СВИМ ИЗАЗОВИМА НЕ ОДУСТАЈЕ СЕ ОД ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЈЕКАТА

Осврнувши се на тврдње опозиције и појединих медија у Републици Српској, које годинама понављају, да је Српска пред банкротом, да неће бити плата и пензија, предсједница Цвијановић је истакла да је то већ испричана прича и да на тај начин покушавају да уплаше грађане како наводно неће бити довољно средстава, али средстава има довољно и обавезе се редовно испуњавају.

- Срећна сам што нисмо одустали ни од једног планираног великог инфраструктурног пројекта јер је сваки од њих заиста стратешки било да је ријеч о ауто-путу према Београду или аеродрому Требиње, или пројектима у енергетском сектору који треба да нам гарантују независност и самосталност у енерегетском смислу, али исто тако и да нам подигну поједине економске показатеље када је ријеч о извозу, запошљавању и слично - нагласила је предсједница Српске.

Она је додала да је планирана и изградња пута Фоча-Шћепан Поље и да је Министарство саобраћаја Српске у сталној комуникацији са надлежним министарством у Црној Гори.

- Исказана је велика заинтересованост влада и Српске и Црне Горе за изградњу тог пута јер је ријеч о регионалном пројекту и оно што је веома важно јесте да се и ЕУ ставила на располагање и већ одредила један износ новца за финансирање израде пројектне документације. То је значајан регионални пројекат и можда некада није заузимао мјесто на ранг-листи саобраћајних приоритета, али временом се показало да је веома важан тако да су већ предузете активности и у наредних неколико година биће завршен - истакла је предсједница Цвијановић.

Када је ријеч о тврдњама појединаца да је "ФБиХ бољи ентитет од Српске", она је навела да је то тема која се користи кад год постоји нека политичка криза било у оквиру бошњачког корпуса или на релацији бошњачког и хрватског корпуса и то по правилу раде лидери из бошњачких политичких партија.

- Они су ти који држе предавање како у ФБиХ тече мед и млијеко, а у Републици Српској све заостаје, што наравно није тачно. Када су у питању плате, ми у Републици Српској већ неколико мјесеци предњачимо у односу на ФБиХ. Када говоримо о пензионом систему треба подсјетити да ми имамо другачији обрачун и да се годинама најнижа пензија у Републици Српској везује за 15 година стажа, а у ФБиХ за 20 и тих пет година свакако мора чинити разлику. Такође, они су имали једну велику категорију од неких 80 одсто пензионера који су имали пензије мало више од 300 КМ, док је код нас постојала другачија градација и нормално да је најнижа пензија била мања у односу на федералну јер је подразумијевала мање година стажа - појаснила је предсједница Српске.

ФБиХ ДУГУЈЕ ФОНДУ ПИО СРПСКЕ ВИШЕ ОД МИЛИЈАРДУ КМ

Она је указала и на веома битну чињеницу да ФБиХ дугује огроман новац, више од милијарду КМ, Фонду ПИО Српске.

-За вријеме док сам била премијер било је око 35.000 пензионера који су примали пензију у Српској иако су је прије рата зарадили на територији садашње ФБиХ гдје су уплаћивали и доприносе, али Федерација није хтјела да испуни ту своју обавезу. Људи су избјегли, а ФБиХ им је још ускратили и једно од основних људских права - могућност да остварају своје право на пензију. Било је ту и судовања, чак и међународног, али ништа није помогло - нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је навела да је Фонд ПИО Републике Српске прихватио те људе, преузео их у свој пензиони систем и нико није био изостављен, односно никоме није било ускраћено то право без обзира да ли су живјели у Српској, или су отишли у ФБиХ или неке треће земље.

- Стога, када већ прибјегавају тим неким компарацијама и причама о Републици Српској сваки пут када имају своју политичку кризу и при том користе нетачне показатеље и парцијално говоре о одређеним стварима, био би ред да помену чињеницу да нам дугују толики новац и да су показали да не поштују основна људска права - констатовала је предсједница, додавши да је радује чињеница да је Српска прихватила све те пензионере и омогућила им да након деценијског мукотрпног рада добију свој зарађени новац.

Она је нагласила да Република Српска нема потребу да се такмичи, нити да се упоређује са било ким, али је чињеница да је конкурентна и да ни у чему не заостаје за другима у региону, па тако ни у односу на ФБиХ.

ЗБОГ ЛОШЕГ ИМИЏА БиХ НЕМА ИНВЕСТИТОРА

Према њеним ријечима, оно што забрињава генерално и у Српској и у ФБиХ јесте недостатка страних инвестиција.

- То је проблем који препознајем генерално гледајући и нас и ФБиХ, и то је оно у чему нисмо упоредиви. Када погледамо Србију видимо колико је страних инвестиција и упоређујући БиХ видимо да то није ни близу. Један од разлога за то је и чињеница да се БиХ у свијету третира само политичким методама и нико из неке амбасаде неће рећи да ми имамо сјајне могућности за улагање на примјер у област енергетике, док ће на сваки начин промовисати неке друге земље регије. Али, наше је да водимо рачуна и о домаћим и о страним инвеститорима и да не изгубимо из вида да треба да идемо напријед - рекла је предсједница Српске.

На питање колико Република Српска може сама да ради на привлачењу инвеститора, предсједницаЦвијановић је рекла да може у институционалном смислу, с обзиром на своје надлежности, али свеукупно гледајући проблем је што инвеститори гледају БиХ која има лош имиџ и који је додатно тако направљен оним што странци причају и пишу.

- Они неће у својим извјештајима навести да имамо огроман енергетски потенцијал и да се отварају могућности за улагање, док западњаци стално постављају питање зашто нешто на примјер гради Кина, док са друге стране немају ниједну своју фирму која то жели да ради. Стално се конструише нека прича и све се посматра политички из њихове визуре БиХ, а не оно што јесте стварност да имамо безброј области у које могу да улажу и да као инвеститор добро прођу, зараде новац, а са друге стране запосле наше људе и плаћају нам одређене обавезе - појаснила је она.

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ИНСТИТУЦИЈА И ГРАЂАНА У БОРБИ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ И ЊЕНИХ ПОСЉЕДИЦА

Сумирајући годину коју је обиљежила пандемија вируса корона, Цвијановић је рекла да је као предсједник и грађанин Републике Српске веома задовољна и поносна оним што су показали здрваствени радници и здравствени сектор у цјелини.

- Уложено је много напора, снаге и храбрости да се ухватимо у коштац са великим злом које је и сада присутно на глобалном нивоу, али морам посебно истаћи улогу Владе у свему томе, јер без ње и њене помоћи, без финасијских средстава који су стављени на располагање здравственом секору, привреди сигурно би та наша борба била мање успјешна - нагласила је Цвијановић.

Оно што је важно и што показује капацитет институција, рекла је она, јесте да се у годинама прије пандемије много улагало у здравство, градиле су се нове болнице, санирали домови здравља, успостављале нове службе и то се дефинитивно исплатило и показало веома добром одлуком власти у Српској.

- Пандемија је била једно од већих искушења за здравство и наше институције у цјелини, посебно за владајућу гарнитуру која је морала да обезбиједи средства која су раније била планирана за неке друге потребе, да их усмјери на прави начин а да при томе омогући да све функционише од исплате плата, пензија, социјалних давања, подстицаја у пољопривреди и свих обавеза које Влада има. Многа давања су текла неометано, а чак је направљен и искорак који се односи на повећање плата, стабилизовање пензионог фонда и низ других ствари које су урађене у том тешком периоду који још није завршен - нагласила је Цвијановић.

Она је изразила велику захвалност и грађанима Републике Српске на дисциплини и поштовању свих препорука, који су се уклопили, за све нас, у нови начин живота и рада.

- Имали смо мањи број људи који су искочили из свега тога и те неке опште дисциплине, али то је било и очекивано и нема мјеста за неке велике замјерке, јер су сви на самом почетку пандемије били мало изгубљени, неки у невјерици, неки у превеликом страху, а други опет без страха. Требало је све то помирити у друштву и донијети мјере које ће бити и избалансиране и дати резултате. Све у свему, заједничким снагама и институција и грађана успјели смо да се боримо и против пандемије и њених посљедица - нагласила је Цвијановић.

НАЦИОНАЛНА ПИТАЊА ОПОЗИЦИЈА СВОДИ НА ДНЕВНОПОЛИТИЧКА


На питање да ли у Републици Српској може доћи до јединства и консензуса власти и опозиције о кључним, националним и битним питањима за добробити српског народа и Републике Српске и како гледа на чињеницу да се опозиција оглуши на позиве републичких функционера на разговоре о стратешки значајним темама, Цвијановић је одговорила да има мјеста за разочарење, али да то не треба да буде оптерећујуће, јер се не може изгубити све вријеме овога свијета да би постигли јединство те врсте.

- Ви морате дневно да реагујете, јер имате много наметнутих тема, великих изазова. За мене је природно да се сви окупимо око тих ствари али није довољно да имате једног који жели, мора бити и други. Наравно да сам разочарана том чињеницом јер је било много кључних питања гдје је било неопходно да имамо јединствен и заједнички став. Сматрам да је то понашање опозиције често из разлога што они неке теме које су национално или стратешки важне подводе под нека дневнополитичка питања и користе за међупартијско препуцавање. То је сасвим погрешан приступ у којем погрешно постављају ствари - рекла је Цвијановић.

Она је навела да опозиција очигледно мисли да ако долазе да разговарају са високим функционерима у оквиру институција Српске тиме дају значај партијама из којих долазе људи који обављају највише функције, а уствари не разумију да они јачају своје партије тиме што јача њихова веза са институцијама Републике Српске.

- Једна од посљедњих тема гдје је требало да покажемо јединство јесте састанак у вези са високим представником. Тај састанак није требао никога да боли, напротив требало је да помогне и то највише грађанима Републике Српске да знају да имају јединствен политички фронт када је ријеч о важним питањима за нешто што и јесте њихова, али и будућност Републике - рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да је опозиција нашли изговор у томе што су одвојено позвани, а да није било то нашли би нешто друго и у сваком случају би се дистанцирали.

- Ми то већ знамо и навикли смо на то, јер ако погледамо годинама уназад која год је тема била у Народној скупштини од механизма координације па до референдума о Дану Републике које је национално питање и захтјева за подношење извјештаја високог представника, они кажу нећемо да учествујемо. Подсјетићу да су за референдум о Дану Републике тајно позивали своје људе да се не одазову јер су мислили да ће то повећати рејтинг владајућих партија. Питам се зашто онда нису позвали људе да изађу, па да и сами себи повећају рејтинг. Не разумијем ту логику, мени је све то нешто наопако - нагласила је Цвијановић.

Она је рекла да је редовно самоискључивање опозиције из гласања у Народној скупштини о националним питањима њихов политички избор који не спори, али јој је као предсједнику и грађанину Републике жао због тога.

- Не мислим да је то продуктивно и да је такво њихово понашање остало некажњено од грађана Републике Српске. Можда они мисле сасвим супротно и зато настављају са тим понашањем - изјавила је предсједница Републике Српске у интервјуу за Срну.

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog