Društvo

Šmit: I Srbi su doživjeli stvari koje su bile loše

Kristijan Šmit, koji u ponedjeljak preuzima dužnost visokog predstavnika, rekao je uoči dolaska u BiH da nije tu da zastupa nečije interese.


- Moram biti tu podjednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovoj regiji imali tešku sudbinu i doživjeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Mi tu imamo sve etničke grupe, ali i ostale, odnosno one koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, na primjer Јevreje ali i sve druge o kojima se moram pobrinuti. Zato svima poručujem: Samo opušteno! – rekao je Šmit u intervjuu za Dojče vele.

Šmit je u intervjuu kazao i da smatra da su posljednjih deset godina bile nazadne i vratile su BiH unazad - ne samo u pogledu visokog predstavnika nego, nažalost, i u pogledu cjelokupnog razvoja.
 
- I zato je BiH još potrebna takva međunarodna podrška. Јa ću obavljati tu funkciju u nadi da u nekom trenutku sam sebe učinim suvišnim. U BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomat. Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana, ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaći da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva – istakao je Šmit.
 
Dodao je da zato o "narušavanju (mijenjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora".
 
Podvukao je i to da je političar već 30 godina –i da je naviknut, odnosno zna kako raditi i ophoditi se s protivrječnim, suprotnim ili drugačijim mišljenjima.
 
- Svima onima, koji se sada pokušavaju pozicionirati ili možda žele istresti svoj bijes, želim reći da sam relativno iskusan i da sam štošta doživio. To će sigurno dovesti do toga da ne posustanem i ne izgubim volju u zalaganju za BiH. I da je moj zahtjev i apel da razgovaram sa svima .
 
Kada je riječ o stavu Rusije i Kine da treba slabiti funkciju visokog predstavnika i zatvoriti OHR naredne godine, kazao je da o visokom predstavniku ne odlučuje Savjet bezbjednosti.
 
-To je stvar država - potpisnica Dejtonskog mirovnog ugovora. Snaga koju crpim ne dolazi samo iz zajedničkog evropskog opredjeljenja nego i iz činjenice da su se na scenu vratile SAD, s jasnom okrenutošću zapadnom Balkanu. Cijenim rad predsjednika Amerike Džoa Bajdena tokom svih proteklih godina i desetljeća koliko se poznajemo. A tu je i Savjet bezbjednosti UN-a kojem podnosim izvještaje i koje će okončati rad OHR-a kada OHR više ne bude neophodan, na primjer kada BiH postane članica EU – istakao je Šmit.
 
Dodao je da za BiH želi da prestane odliv mozgova.
 
-Da dobro obrazovani mladi ljudi vide šansu, ne samo s finansijske tačke gledišta, nego i životnih i okvirnih uslova, da se tamo mogu razvijati. Htio bih da se etnička raznolikost u BiH, što se ponekad smatra nedostatkom, pretvori u prednost. I da zemlja napreduje ekonomski, naučno i kulturno. Ako nam uspije da u tome damo svoj doprinos, da se ownership shvati na ovaj način, a ne da neko pod tim podrazumijeva gledanje u svoje vlastite džepove, nego brigu o državi i građanima, tada bih bio zadovoljan –zaključio je Šmit.
 
Portal Radio Sarajevo javio je da Šmit danas dolazi u BiH u privatnom aranžmanu te će petak provesti s porodicom, vjerovatno u Hercegovini, dok u Sarajevo dolazi sutra.
 
Dužnost formalno preuzima u ponedjeljak, 2. Augusta, iako zvanično, na poziciju stupa od 1. avgusta.
 
 
 
Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog