Kultura

Отворна манифестација посвећена Петру Кочићу

Књижевник Петар Кочић оставио је путоказе које треба да слиједимо - да се држимо заједно, да више радимо и стварамо, да чувамо матерњи језик и да учимо дјецу да поштују породицу, али и воле слободу и отаџбину, поручила је вечерас у Бањалуци министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је, отварајући манифестацију “Кочићев збор”, истакла да су култура и стваралаштво нешто што је сигурно највредније у српском народу.

“На то смо поносни, али то нас и обавезује да не смијемо стати, већ да морамо наставити Кочићевим путем, да стварамо будућност која нам припада”, рекла је Тривићева.

Она је додала да Кочић народу служи као инспирација и надахнуће за нова стварања.

“Али, даје и вољу и наду да истрајемо у времену у коме живимо, да његово дјело поштујемо и да му се враћамо, али и да га надограђујемо учећи се на прошлим временима, а опет гледајући у будућност”, рекла је Тривићева.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да је циљ манифестације “Кочићев збор” да дух Кочића и традиција Змијања увијек тече крвљу српског народа.

“Борба за слободу, за наше огњиште и отаџбину можда треба бити снажнија него икада. Треба да буде храбра и одважна као што нас је учио Кочић, који је био и остао узор свима нама”, рекао је Станивуковић новинарима.

Он је навео да је град у оквиру манифестације “Кочићев збор” акценат ставио на кућу Петра Кочића, која треба да буде активна и отворена за посјетиоце током цијеле године.

У оквиру 56. манифестације “Кочићев збор”, која ће трајати седам дана, биће приређен богат програм.

Један од догађаја је и промоција до сада непознате Кочићеве приповијетке “Ђе је мама?”, приређивача Зорана Пејашиновића, у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, која ће бити одржана сутра.

 


Извор: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog