SARS-CoV-2

Vakcinisani značajno manje šire virus od nevakcinisanih

Niz naučnih studija pokazuju kako ipak vakcinisani teško da mogu biti superširioci i da šire virus manje nego nevakcinisani. Ovo su glavni zaključci velikog broja studija nauka:

-vakcinisani se teže zaražavaju čak i Delta varijantom, ali to nije nemoguće, nažalost, jer ništa, pa ni vakcine nije savršeno.

-vakcinisane osobe imaju manji rizik da nose živi virus,

-vakcinisani se virusa rješavaju brže, kraće su zarazni, obično imanju i manje virusno opterećenje i shodno svemu tome – imaju manju šansu da zaraze druge, čak i kada se sami zaraze,

-za sada, veći broj studija ide u prilog tome da vakcinisani imaju manji rizik da se zaraze i da manje šire virus,

-i potpuno vakcinisane osobe trebaju izbjegavati masovne skupove, trebaju nositi masku i praktikovati društveni distancu – vakcine jesu efikasne, ali su efikasnije kada se koriste s ovim mjerama.

Nedavno smo na Vakcine.ba imali tekst koji je izložio dokaze nekoliko studija koje su pokazale kako vakcine protiv COVID-19 redukuju širenje virusa koji izaziva ovu infekciju. Uglavnom tako što vakcine smanjuju virusno opterećenje vakcinisanog oboljelog. Onda je američki CDC (Centri za kontrolu bolesti) izašao sa zaključkom da “virus mogu prenositi i vakcinisane i nevakcinisane osobe”. NO, OVO NE ZNAČI DA SU VAKCINE BESKORISNE. Trebamo shvatiti kako je CDC došao do ovog zaključka i šta su zapravo rekli.


Šta je rekao CDC

Stručnjaci iz CDC su primijetili nekoliko događaja širenja virusa – primjer je širenje zaraze u gradiću Provincetown, gdje se okupilo mnogo ljudi koji nisu nosili niti maske niti su održavali fizičku distancu. Većina njih je bila vakcinisana i shodno tome, većina inficiranih iz ovog događaja su bili vakcinisani. No, ovo je rijedak slučaj i situacija, više izuzetak nego pravilo, ali izuzetak koji potvrđuje da i vakcinisani moraju da se pridržavaju mjera održavanja fizičke distance, izbjegavanja velikih okupljanja i trebaju nositi maske, o čemu su Vakcine.ba pisale još u martu, kada su kampanje vakcinacije tek počele. Takođe, zaključak CDC je prvi put iznijet u internoj komunikaciji do koje je došao Washington post – to nije bio zvanični dokument, nego slideshow za brifing CDC- CDC nije komentarisao ovo zvanično.

Da li vakcinisani šire virus jednako kao nevakcinisani je značajno pitanje i naučnici prate dokaze i za tvrdnju da vakcinisani šire jednako kao nevakcinisani, i dokaze koji govore suprotno ovoj tvrdnji – da vakcinisani šire manje.

Veliki broj studija zapravo pokazuje kako u stvarnom svijetu i normalnim, čestim životnim situacijama, vakcine smanjuju rizik širenja. I vakcine smanjuju rizik zaraze.

Vakcinisane osobe su i kraće zarazne

Vakcinisana osoba može imati isto virusno opterećenje kao i nevakcinisana osoba. Ali!- taj visoki nivo virusa traje samo 3-4 dana u poređenju s nevakcinisanom osobom koja bi mogla biti zarazna i 10 dana, navodi USA today, citirajući stručnjake.

Vakcinisane osobe imaju manji rizik od obolijevanja – evo i koliko manji

Učestalost zaraze među nevakcinisanim 8.3x veća nego među vakcinisanima. Hospitalizacija nevakcinisanih je 25.2 puta vjerovatnija.

Smrtni ishod kod nevakcinisanih vjerovatniji 24 puta. Tako navodi FB stranica Cijepljenje/vakcinacija, pozivajući se na CDC i Washington Post:

 


Izvor: stranica Cijepljenje/vakcinacija

Broj studija koje pokazuju da vakcinisani šire jednako kao nevakcinisani je manji od broja studija koje pokazuju da su vakcinisani u manjem riziku da obole (pa tako i da uopšte šire virus). One studije koje to pokazuju, pak, ili su specijalni slučajevi – ekstremne situacije koje se rijetke, ili se radi o malim studijama koje još nisu objavljene i recenzirane. Radi se preprintima, a neki od preprinta nikada ne budu objavljeni i treba ih oprezno tumačiti.

Za još više objašnjenja potražite tekst o ovom problemu na Glas Amerike te post u FB grupi Cijepljenje/vakcinacija koji jako opširno navodi dokaze i tvrdnje koje idu u prilog tome da su vakcine itekako korisne i da još veliki broj studija zapravo pokazuje kako vakcinisani imaju manji rizik da šire virus. Dodatno pročitajte i tekst o tome da li vakcinisani ugrožavaju nevakcinisane.

Izvor: vakcinacija.ba

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog