Svijet

Posljednji američki avion napustio Kabul i Avganistan: Kraj dvadesetogodišnjeg rata…

Sjedinjene Američke Države završile su sinoć povlačenje svojih vojnih snaga iz Avganistana, skoro 20 godina od dolaska u tu zemlju, saopštila je američka vojska.

„Želim da objavio kraj našeg povlačenja iz Avganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i ugroženih Avganistanaca. Poslednji avion C-17 poleteo je sa aerodroma Hamid Karzai u ponedeljak, 30. avgusta, posle podne u 15.29 sati po istočnoameričkom vremenu i poslednji avion sa ljudstvom napustio je vazdušni prostor Avganistana”, rekao je komandant američek centralne komande Frenk Mekenzi.

On je rekao da će SAD nastaviti diplomatsku misiju u cilju evakuacije preostalih američkih državljana i onih Avganistanaca koji žele da odu, prenosi Si-En-En.

„Večerašnje povlačenje označava i kraj vojne komponente evakuacije, ali i kraj skoro 20-godišnje misije koja je počela u Avganistanu nešto posle 11. septembra 2001. godine. To je misija koja je donela kraj Osame bin Ladena, kao i mnogih njegovih saradnika. To nije bila jeftina misija”, rekao je Mekenzi.

Tokom misije je, kako je objasnio, poginuo više 2.460 američkih vojnika i civila, a ranjeno više od 20.000 njih uključujući i 13 vojnika poginulih u nedavnom napadu bombaša samoubice ISIS-K kod aerodroma u Kabulu, prenosi Tanjug.

Kraj američkog najdužeg rata znači i da od ovog trenutka prvi put posle skoro dve decenije SAD i njihovi saveznici neće imati snage na terenu u Avganistanu.

 

(EPA-EFE/STRINGER)

SB UN usvojio rezoluciju o Avganistanu ali bez zaštićene zone Kabula

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se pozivaju talibani da obezbede siguran odlazak onih koji žele da napuste Avganistan ali nije usvojen predlog Francuske o formiranju zaštitne zone u Kabulu.

Ukupno 13 od 15 članica Saveta bezbednosti UN glasalo je za tekst rezolucije koju su sastavili SAD, Francuska i Velika Britanija. Uzdržane su bile Kina i Rusija.

U rezoluciji se navodi da se „očekuje” da će talibani poštovati sve svoje „obaveze”, posebno u pogledu „sigurnog odlaska” Avganistanaca i stranaca iz zemlje, posle konačnog povlačenja američkih snaga.

U tekstu se uopšte ne pominje predlog o formiranju zaštitne zone u Kabulu o kojoj je govorio francuski predsednik Emanuel Makron. Nedavno je rekao da bi takva zona omogućila nastavak humanitarnih operacija u Avganistanu, prenosi Beta-AFP.

Neimenovani diplomata u UN-u izjavio je da rezolucija „nije operativna već se odnosi na principe, ključne političke poruke i upozorenja”.

U rezoluciji se insistira na važnost poštovanja ljudskih prava, uključujući prava žena, dece i manjina, i ohrabruje „uspostavljanje inkluzivnog političkog rešenja uz učešće žena”.

U tekstu se takođe traži da se „avganistanska teritorija ne koristi za pretnje ili napade na druge zemlje, niti za sklonište terorista”.

SAD evakuisale 79.000 civila iz Avganistana

Američka vojska izvela je „najveću neborbenu evakuaciju” u vojnoj istoriji tokom 18 dana, kada je iz Avganistana evakuisala 79.000 civila, izjavio je Mekenzi priznajući da nije bilo moguće evakuisati sve koji su to želeli.

„Od 79.000 evakuisanih sa aerodroma u Kabulu, 6.000 su Amerikanci, a više od 73.000 državljani drugih zemalja i avganistanski civili”, rekao je Mekenzi na konferenciji za novinare u Pentagonu pošto je i poslednji američki vojni avion napustio Avganistan.

Ukupno, SAD i druge zemlje zajedno su evakuisale više od 123.000 civila što je sve bilo omogućeno zahvaljujući američkoj vojsci koja je obezbeđivala aerodrom u Kabulu.

Mekenzi je dodao da nisu svi koji su želeli da napuste Avganistan uspeli da stignu do aerodroma.

„I da smo ostali još 10 dana ne bismo mogli da izvučemo sve koji žele da odu. I dalje bi bilo onih koji su razočarani. Situacija je teška”, priznao je Mekenzi.

Amerikanci su se sinoć potpuno povukli iz Avganistana, dan pre roka koji je postavio predsednik Džo Bajden. Evakuacije su započele kada su talibani preuzeli Kabul pre dve nedelje.

(EPA-EFE/STRINGER)

Mudžahid: Današnja beda je rezultat američke okupacije


Zvanični portparol talibana u Avganistanu Zabihulah Mudžahid ističe da talibani trenutno rade na formiranju vlade, nakon čega će uslediti normalizacija situacija, a optužuje Amerikance da su krivi za bedu koja danas vlada u toj zemlji.

Mudžahid je, u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung”, na konstataciju da na aerodromu nije osigurana bezbednost, podsećajući na teroristički napad Islamske države, kazao da se tako nešto dešava tamo gde „Amerikanci vode glavnu reč”.

„Kada su SAD svoje trupe premestile iz Kabula na aerodrom, pozvali su sve koji žele u Ameriku ili Evropu da dođu tamo. To je moglo samo da se pretvori u haos koji je iskorišćen za terorizam. Islamski Emirat osuđuje napad na civile na aerodromu u Kabulu. Islamski Emirat pazi na bezbednost svojih građana i gde imamo kontroli, sprečavamo takva dela. Izuzev aerodroma Kabul je bezbedan, a to važi i za provincije”, objasnio je on.

Mudžahid je, na pitanje koja je bila namera Amerikanaca da se u Avganistanu zadrže dve decenije, rekao da to ima pre svega geostrateške razloge.

„Želeli su da imaju bazu i ostanu zauvek, kako bi odavde kontrolisali azijatske i druge zemlje regiona. Međutim, avganistanski narod želi slobodu i ne trpi strane sile. Mi smo pružili otpor Amerikancima i naterali ih da povuku trupe”, naglasio je on.

Kazao je da Amerikanci tokom dve decenije nisu ništa učinili za Avganistan sem što su nastavili rat, bombardovali narod i uništili privredu zemlje.

Prema njegovim tvrdnjama, Amerikanci su podsticali siromaštvo i proizvodnju narkotika, a da je beda koja danas vlada dostignuće 20-godišnje američke okupacije.

Na pitanje zašto Avganistanci napuštaju svoju domovinu odgovorio je da je to zbog straha usled propagande.

„Oni žele da odu iako im obećavamo sigurnost. Neki žele da emigriraju u Evropu ili Ameriku i to nije ništa novo. Oduvek su posebno mladi pokušavali, preko Turske i Grčke, da dospeju u Evropu. To nije samo problem Avganistana, već siromaštvo koje vlada i u Pakistanu i drugim zemljama”, ukazao je on.

Mudžahid tvrdi da će talibani sve one, koji imaju pasoše i vize, pustiti da putuju.

„U principu Avganistanci imaju pravo da putuju gde žele. Ali ne baš sada kada vlada haos na aerodromu. Pokušavamo da smanjimo pritisak. Oni koji ne poseduju dokumenta ne treba da dođu na aerodrom. To nećemo dozvoliti. Kasnije ćemo naći način da oni, koji žele da putuju, to mogu da učine”, objasnio je portparol talibana.

Mudžahid ističe da Avganistanci treba da ostaju u zemlji i da talibani nisu srećni kada građani napuštaju Avganistan.

„Naš cilj je da Avganistanci ne napuštaju svoju domovinu, da ne krenu migrantskim rutama. Znamo da je stanje u Evropi za naše izbeglice sve osim ružičasto. Žena i deca se smeštaju u stravične kolektivne centre. Avganistan je naša zajednička zemlje. Oni koji žele da odu neka se strpe. Naša privreda će se oporaviti, stvaraćemo radna mesta, a bezbednosnu situaciju smo već sada stabilizovali”, rekao je on.

Na pitanje da li bi talibanska vlada primila natrag Avganistance koje bi Nemačka ili Austrija proterala jer nisu dobili azil ili koji su počinili krivično delo, on je odgovorio potvrdno i najavio da bi se našli pred sudom, koji bi morao da odluči šta bi bilo dalje sa njima.

Što se prava žena tiče, kaže da će talibani osigurati sva prava koji šerijatski zakon predviđa za žene.

„Žene su naši građani i imaju pravo da žive dobro u našoj zemlji. Naš zakon i naša tradicija nisu usmereni protiv žena. Ta prava su tu da žena žive bezbedno i da se sigurno osećaju. Mi ćemo ženama osigurati islamsko pravo, omogućiti obrazovanje i uslove za rad. Trenutno radimo na svemu tome”, rekao je Mudžahid.

Upitan za provinciju Pandžir, koja im se suprotstavlja, on je kazao da se ne radi o velikom problemu i da su trupe talibana upravo okružile tu provinciju sa četiri strane.

„Međutim, ne želimo da nastavimo tamo rat. Želimo da dijalogom dođemo do rešenja. Ako u tome ne uspemo, onda ćemo taj problem vojno rešiti”, podvukao je Mudžahid.

Što se takozvane Islamske države tiče, kazao je da ona ne postoji tamo gde talibani imaju kontrolu, a da u Avganistancima koji su se vratili sa ratišta iz Sirije i Iraka ne vidi opasnost.

Mudžahid je kazao da talibani žele dobre odnose sa Evropom i naglašava da je nepravedno uvođenje sankcija i zamrzavanje novca.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog