Republika Srpska

Poštanska štedionica potvrdila – kupuje Komercijalnu banku u Banjaluci

Poštanska štedionica iz Srbije postaće jedini vlasnik Komercijalne banke Banjaluka, a iz svoje dobiti pokriće gubitak preuzet od MTS Banke, navodi se u pozivu za vanrednu Skupštinu akcionara.

Kako se navodi Skupština će biti održana 22. septembra i tu će biti odlučeno o sticanju podređenog društva – banjalučke Komercijalne banke, pokriću preuzetog gubitka MTS Banka iz neraspoređene dobiti Poštanske za 2020. godinu.

Akcionari ove državne banke izmijeniće i odluku o otuđenju akcija i udjela koje Poštanska ima u drugim bankama i pravnim licima, prenio je Tanjug.

U rukama Republike Srbije je 71 odsto akcija Poštanske, Pošte Srbije drže 17,9, Telekom Srbija 10 procenata, a akcionari su i PIO Fond Srbije i Fond za razvoj.

Portal CAPITAL objavio je u junu da Srbija kupuje Komercijalnu banku u Srpskoj, Crnoj Gori i Kosovu i da je pismo namjere o tome upućeno u Ljubljanu –  NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd.

Iako je, nakon što je NLB kupila Komercijalnu banku, pominjano njihovo spajanje, u NLB su zaključili da im je to rizično i da žele samo Komercijalnu banku u Srbiji.

S druge strane, vlast u Srbiji smatra da im je strateški interes da i preko bankarskog sektora zadrže uticaj u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Kosovu.

 

Izvor: capital.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog