Društvo

Од идуће године у Српској на боловање због "изгарања на послу"

Радници у Републици Српској ће од идуће године моћи да иду на боловање због синдрома "изгарања на послу", потврђено је из Фонда здравственог осигурања.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске ће у свој шифарник болести уврстити ову дијаганозу пратећи свјетске смјернице, будући да је Свјетска здравствена организација синдром уврстила у свој приручник Међународне класификације болесати, а примјену најавила идуће године.

Из Фонда за "ЕуроБлиц" кажу да заједно са надлежним институцијама Републике Српске прате активности Свјетске здравствене организације и Листу међународне класификације болести, те да све измјене и новине уврштавају и у своје акте.

Психолог Слађана Цвјетковић истакла је да постоје јасни дијагностички критеријуми да се препозна овај синдром.

- Људи који су склони професионалном сагоријевању не користе боловања, не избјегавају посао, све док једноствано не буду немоћни да оду. Мислим да је у интересу послодаваца да им запослени не сагоријевају, због квалитета и продуктивнсоти посла - наводи Цвјетковићева.

У Савезу синдиката сматрају да ће ово допринијети бољој заштити радника, док из Удружења послодаваца тврде да је непримјерено сада проширивати основ за одлазак на боловање.

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog