Društvo

Fočanka Isidora Arsenović u indeksu nanizala 22 desetke

U indeksu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nanizala je samo desetke, dosad 22. Njen uspjeh je više puta nagrađivan, a prije nekoliko dana stiglo je još jedno priznanje - u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti (SANU) uručena joj je godišnja nagrada Fonda Sekule Zečevića.

Ona je Fočanka Isidora Arsenović (24), u rodnom gradu je završila Osnovnu školu "Sveti Sava", a nakon Srednje medicinske škole, u glavni grad Srbije otišla je da položi Hipokratovu zakletvu, od koje je dijeli još godina studija.

"Odrasla sam u porodici zdravstvenih radnika, u kojoj je bilo normalno žrtvovati svoje vrijeme kako bi se drugima pružila pomoć. Vođena tim primjerom i željom za svakodnevnim izazovima odlučila sam se za svoju buduću profesiju", priča ova buduća doktorica u izjavi za "Nezavisne novine". Fakultet je upisala 2016. godine. Teško joj je, priznaje, palo to što je daleko od svoje porodice. Ali, kako je vrijeme prolazilo, prilagodila se u novoj sredini.

"Ubrzo sam stekla drugare, danas prijatelje koji su tu prazninu malo popunili. Kao i svakom brucošu, tako i meni, predstavili su anatomiju kao najveći izazov jer se na samom početku susrećemo s toliko obimnim predmetom. Ali uz pravu organizaciju vremena, veliku podršku porodice i prijatelja, kao i zdravu kompeticiju uspjela sam da prevaziđem i tu prepreku. Iako dolazim iz malog mjesta, brzo sam zavoljela beogradske ulice, poglede s mostova, Beograđane", ističe Isidora.

Ona je jedna od šest najboljih studenata s njene, pete godine studija. Svi imaju isti prosjek - 10. Takav uspjeh rezultat je svakodnevnog truda i odricanja, nebrojanih dana provedenih u čitaonici, mnogo pročitane literature i ponešto prijeko potrebnih trenutaka odmora. "Ja obično svaki dan učim jednakim intezitetom, u prosjeku osam do 10 sati dnevno, iako postoje dani odmora kada ne učim uopšte. Nisam od studenata koji ispite spremaju nekoliko dana učeći po 16 sati dnevno, a posljednjeg dana i više od 20 sati", naglašava ova mlada Fočanka. Još se, ističe, nije odlučila za konkretnu granu medicine kojoj će se posvetiti, iako ima onih koje je više interesuju. Nada se da će nastaviti sa specijalizacijom.

"Nadam se zaposlenju u Beogradu, jer to pruža mogućnost da učim od najboljih i pred sobom imam velike izazove. Možda jednog dana budem svoja znanja iskoristila i u Foči", ističe Arsenovićeva, koja se nada da će diplomirati u narednoj akademskoj godini. Njoj je, podsjetimo, u srijedu uručena nagrada Fonda Sekule Zečevića, koji djeluje pri SANU i nagrađuje najbolje studente iz Hercegovine koji studiraju na nekom od univerziteta u Srbiji.

Nagradu joj je na svečanosti u SANU uručio akademik Danilo Basta, a na priznanju i na uspjesima koje postiže čestitao joj je i predsjednik SANU Vladimir Kostić. Obrazlažući odluku UO Fonda, Basta je istakao da odlučivanje žirija o nagradi nije bilo ni teško ni neizvjesno, iako se na konkurs prijavio veliki broj odličnih i darovitih mladih ljudi zavičajnim porijeklom ili rođenjem iz Hercegovine.

"Neka joj ova nagrada iz Fonda Sekule Zečevića bude od male pomoći i veliki podsticaj da, savlađujući prepreke i iskušenja, ostane odana narodu iz kojeg je potekla, dajući doprinos njegovom opstanku, napredovanju i samopotvrđivanju", poručio je Basta.

Isidorini otac Vladimir i majka Svetlana, oboje medicinski radnici, istakli su da su ponosni na kćerku i priznanje koje je dobila.

 

Izvor: nezavisne.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog