Politika

Dodik: Sa Šmitom neću razgovarati kao sa visokim predstavnikom (VIDEO)

Nisam se sastao sa Kristijanom Šmitom, jasan je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, nakon medijskih nagađanja o njihovom susretu u Istočnom Sarajevu. Dodao je da Šmit nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti i da nema potrebe da se sastaju.

Izjave o navodnom sastanku sa Šmitom spekulacija su i laž, s namjerom da se napravi deorganizacija u Republici Srpskoj, kaže Dodik.

Podsjeća, Šmit nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti i ne želim da mu dajem značaj, kojeg nema.

- Јa sa Šmitom neću razgovarati kao visokim predstavnikom. Јa ne želim da se odreknem pozicije Republike Srpske u Dejtonskom sporazumu. Ako prihvatim da je on visoki predstavnik, onda sam se odrekao te pozicije. Njima je to potrebno zato što bi relaksirali neku vrstu priče i pokušali nešto da djeluju, rade. Јa kao izabrani funkcioner srpskog naroda ne želim da mu dam nikakav legitimitet, jer ga on nema - smatra Dodik.

A izgleda da je Kristijan Šmit za opozicione lidere iznenada dobio legitimitet, jer kako tumačiti izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, koji je juče rekao da je Kristijan Šmit realnost.

- Visoki predstavnik je realnost. On je čovjek koji može biti faktor da razriješi postojeće stanje - rekao je Borenović.



Šta se to naprasno desilo preko noći u opoziciji, pa su prekjuče Mirko Šarović, a juče i Branislav Borenović okrenuli novi list prema Kristijanu Šmitu. Znači li to da ga prihvataju kao visokog predstavnika. Da li je to suprotno zaključcima Narodne skupštine, na koje se i dalje pozivaju.

S druge strane, uprkos optužbama što se sastao sa Erdoganom, Milorad Dodik ne odstupa ni pedalj od zaključaka Narodne skupštine. Danas kaže da do njega dolaze informacije kako opozicioni lideri šuruju sa stranim službama.

- Da li je to tačno ili nije, ne znam, ali kada vidim da Borenović tamo stoji sa nekim koje finansira sve obavještajne zajednice u Americi, da to pokušavaju da sakriju, onda počinjem da sumnjam i da mislim da se svašta ovdje dešava i da je to obavještajni rad u okviru opozicije veoma prisutan - dodao je Dodik.

Šta god i kako god, ostaje pitanje - šta je za opoziciju važnije - Narodna skupština ili Šmit? Odgovore na ova i druga pitanja opzicioni lideri trebalo bi građanima hitno da obrazlože.

 

Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog