Društvo

Počela liturgija kod manastira u Jasenovcu: Srpski patrijarh i više arhijereja SPC služe na otvorenom

U manastirskom kompleksu u Jasenovcu počela je Sveta arhijerejska liturgija koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Srpski patrijarh, više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, te monaštvo i sveštenstvo, služe na otvorenom, pored manastira, a time je počela centralna proslava Svetih novomučenika jasenovačkih.

Proslavi prisustvuju ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici Vlade Srbije, brojni gosti i vjernici.

Svoje prisustvo najavio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon Svete arhijerejske liturgije u kompleksu manastira Jasenovac biće položen kamen temeljac za gumno, koje je kopija onog kakvo se nalazi ispred Cetinjskog manastira, kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu sa Crnom Gorom.

Potom će u porti biti osveštan spomenik rusko-srpskom prijateljstvu, koji je simbolika stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda njihove bratske veze.

Kod humke u Spomen-području Jasenovac biće obavljen obred lomljenja slavskog kolača i osveštanja žita u spomen svih novomučenika jasenovačkih.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. 

 

Izvor: srna.rs 
Foto: rtrs.tv 
Blog