Region

Polomljen krst u dvorištu pravoslavne crkve u Požegi (FOTO)

Polomljeni krst zatekao je u nedjelju ujutru prije liturgije požeški sveštenik. Vandalski čin osudio i gradonačelnik.

U dvorištu pravoslavne crkve Sv.Georgija u Požegi tamošnji paroh Dejan Šarić zatekao je juče ujutro srušen i polomljen mermerni krst. Sve se, najvjerovatnije dogodilo tokom noći.

– Kada sam ustao, imao sam šta da vidim. Srušen je krst ispred crkve. Dvorište je tokom noći zaključano i neko je morao da preskoči ogradu kako bi to napravio. Verujem da je reč o nedelu pojedinca, slučajnog prolaznika koji je možda bio u pijanom stanju. To je zasigurno delo pojedinca i nije odlika naroda koji živi ovde u Požegi – izjavio je paroh Šarić za portal Požega.eu, koji je zbog ovog čina nedjeljnu liturgiju otkazao.

Rušenje krsta osudio je i požeški gradonačelnik Željko Glavić.

– Osuđujem takvo bezumno, necivilizacijsko ponašanje i izražavam duboko žaljenje zbog vandalskog čina koji je potpuno u suprotnosti sa vrijednostima koje Požega živi – rekao je gradonačelnik Glavić.

Ovaj vandalski čin na svojoj fejsbuk stranici osudio je i zamjenik Požeško-slavonske župana iz redova srpske zajednice Nikola Ivanović.

– Povodom vandalskog čina, rušenja i razbijanja krsta u dvorištu crkve Sv.Georgija u Požegi, najoštrije osuđujem ovaj nehrišćanski i necivilizovan čin pojedinca. Nadam se da ćemo krst što pre obnoviti i da će njegova obnova potaknuti nastavak izgradnje tolerantnijeg društva u Požegi i županiji – rekao je koji je zajedno sa predsednikom požeškog Veća srpske nacionalne manjine Borivojem Miljevićem i predsednikom požeškog SDSS-a Daliborom Grabusinom posetio požeškog paroha Dejana Šarića.



Na mjestu događaja policija je obavila uviđaj, a istraga će, nadamo se, pokazati ko je taj kome smetaju srpska pravoslavna verska obilježja.

 

Izvor: srbi.hr 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog