Vijesti

Svečanost na Savskom trgu u slavu srpskog jedinstva i trobojke

Aleksandar Vučić: Praznik identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo - Patrijarh SPC Porfirije pozvao srpski narod da bude jedinstven - Dodik: Prolazili smo golgote, ali nismo dali slobodu.

Uz nalet helikoptera sa zastavama Srbije i intoniranje himne Srbije i Republike Srpske, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, sinoć je održana centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskoj jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi, predsednik Skupštine Ivica Dačić, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regiona, oko 40 ambasadora, građani…

Prethodno, uz zvuke pesme „Tamo daleko” 100 trubača, na Trgu Slavija spojile su se dve kolone učesnika manifestacije, koja se zatim spustila do Savskog trga.

Oko 17 časova sa Kalemegdana su ispaljeni počasni plotuni.


Srbi slave svoja dva ideala - jedinstvo i slobodu

Srbija danas slavi trojni praznik - dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i dva srpska ideala - jedinstvo i slobodu, poručeno je večeras na centralnoj manifestaciji obeležavanja 15. septembra.„Danas slavimo i nacionalnu zastavu kao simbol koji nas objedinjuje, a sve to na dan i godišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine”, poruka je kojom je glumac Goran Sultanović, otvorio program na Savskom trgu.

Danas se, kaže, sećamo junačkih predaka koji su 1918. godine postigli nešto ravno neomgućem.„Da se podsetimo slikom i rečima nekih važnih poruka koje su na ovaj dan bile poruke srpskih rodoljuba. Da shvatimo šta je zaista najvažnije u našim životima i šta je to čemu moramo da težimo i za šta da se borimo, kao pre jednog veka, samo na drugi miran način i kroz razumevanje presudne važnosti našeg narodnog i nacionalnog jedinstva”, rekao je on.

Kako je rekao, sećamo se obavezujuće komande od pre 103 godine, Živojina Mišića, njegovim div junacima ali i čitavom srpskom potomstvu:„Napred u otadžbinu, bez počinka do krajnjih granica ljuskih mogućnosti”.

Sliku ispred spomenika Stefana Nemanje, upotpunila su glumci u likovima vojvoda Živojima Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića.

Takođe, oko spomenika su postavljene pukovne zastave koje su nošene u različitim periodima srpske istorije.

Pre obraćanja patrijarha srpskog Porfirija, okrestar Dejana Petrovića izveo je numeru „Pukni zoro”.

Centralna svečanost, nakon obraćanja zvaničnicka, biće završena uz vatromet iznad Savskog trga.


Patrijarh SPC Porfirije pozvao srpski narod da bude jedinstven

          
„Molim se Bogu na današnji dan sa svima vama saobranima da nikada ne budemo pokretani sebični i sitnim strasti i interesima, da ne budemo nasuprot jedini drugima već da budemo jedno u sebi i među sobom, a onda da gradimo i jedinstvo sa svima", poručio je patrijarh srpski u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i državnog vrha Srbije, kao i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Poglavar SPC je istakao da nije važno koliko ćemo uspeti već da budemo na tom putu - da uredimo sebe i svoj dom i da kao takvi pokušamo da budemo dobar primer i ugled svima u dobru i vrlini, nezavisno od toga šta nam drugi misle i čine.

Tako ćemo biti blagosloveni, kazao je Porfirije i poručio: "Neka je celom srpkom narodu blagosloven ovaj praznik, amin Bože".

Patrijarh je, takođe, poručio da jedinstvo naroda ne sme biti zasonovano ni na sebičnim interesima, na tome da se zatvorimo u sebe i odvojimo od drugih, jer bismo tako bili u konfliktu sa njima.

Kako je rekao, na tako zasnovanim ciljevima jedinstvo bi se pretvorilo u svoju suprotnost i vratilo nam se kao bumerang i razorilo nas.

Patrijarh Porfirije, takođe, ukazao je da ne može neko biti svetski, a da nije svoj.

Niko te neće voleti ni poštovati ako ne voliš i ne poštuješ sebe i svoje, poručio je Porfirije.


Dodik: Prolazili smo golgote, ali nismo dali slobodu


Citatom  Alekse Šantića "svuda tam gde je duša koja, tamo je meni otadadžbina moja", srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je počeo obraćanje na svečanom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, zastave i slobode na Savskom trgu u Beogradu.

Pozdravio je sve prisutne i posebno zahvalio predsedsedniku Aleksandru Vučiću na naporu koji je, kako je rekao, uložio da bi ih sve okupio večeras.

„Braćo i sestre, jedinstvo smo uvek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima i to je odredilo naš karakter koji se razlikuje od drugih koji su olako prihvatili podanište i tutorstvo i one 1389., i 1914., kao i 1941. i  1999", rekao je Dodik i poručio da su za razliku od njih „Srbi branili svoju slobodu uvereni da će biti teško".

Prolazili smo, kazao je, golgote, ali nismo dali slobodu, jer Srbi ne mogu da žive bez slobode srbi ne može da žibi bez slobode i zato smo 4mi u Republici Srpskoj ponosni na činjenicu da smo različiti od drugih, ako so različiti".

„Republika Srpska je ponosna što je danas usvojila Zakon o očuvanju jezika i ćiriličnog pisma", rekao je Dodik i pozvao predsednika Vučića da, kako je kazao, "proizvodi svake godine ovako moćnu manifestaciju našeg jedinstva..."

Dodik je ponovio da ne voli kada Srbe iz BiH nazivaju Bosancima.

„Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicom moja krsna slava je Ðurđevdan, i ništa me ne indentifikuje sa rečju Bosanac", kazao je Dodik.

Mi Srbi iz BiH, istakao je, nismo bosanski Srbi, kao ni oni u Hrvatskoj koji nisu hrvatski Srbi.

„Mi smo Srbi koji kroz vekove gradio svoj identitet, čuvajući, jezik pismo i krsnu slavu", naveo je Dodik.

Upitao je čime Srbi izazivaju neke druge koji se uvek nešto ljute i prigovaraju nam.

„Mi se ponašamo jednostavno i normalno, ne želimo ništa tuđe, ne želimo nikoga da menjamo, da asimilujemo...", rekao je i dodao da Srbi hoće da vode jedinstvenu politiku srpskog naroda.

Dodik je rekao da poruka koja dolazi iz Srbije i Vučića u Srpsku je da "više nikada neće biti Oluje",  a da je strategija odbrane da Srbija mora da štiti Srbe gde god da žive.

Srbi iz Republike Srpske, poručio je Dodik, vole Srbiju i zagledani smo u nju.


Aleksandar Vučić: Praznik identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo



Vučić je, na početku svog govora, ukazao da je kralj Petar Prvi Karađorđević uručio juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih, nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

„Junaci kojima je poveren zadataka da se staraju o  zastavi prošli su sve bitke Balkanskog rata, i Prvog svetskog rata da bi na današnji dan jurišajući pod tim barjacima krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava našim velikim srpskim junacima, Našim precima junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde, albanske spomenice", naglasio je on.

Vučić je kazao da im je srpska trobojka crveno, plavo, bela bila važnija, veća i preča od života jer je opominjala da sloboda Srbije nema cenu ni alternativu. Zato su, dodaje, barjaktari ginuli, ali su zastave preživele.

„Njih nije bilo, ali zastava uvek jeste. Zbog njih i svih drugih koji su pod tom zastavom i slavu,dali živote danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", poručio je on.

Vučić je istakao da je to praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura tradicija i vera, ali i vrednosti celog društva, koji čine jednu državu civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna zašto i sta joj je činiti.

Kako je rekao, datum koji je izabran, 15. septembar, je datum proboja Solunskog fronta – dan u kojem leže i naša bol i naša slava, a koji, primetio je, čine prvi deo Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na patnji, slavi u prošlosti, ali i zajedničkom planu za budućnost.

„Tog 15.septembra jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule u smrt. Taj dan je bio samo prvi u nizu u kojima smo, kao na plebiscitu, bez obzira na cenu, birali Srbiju i slobodu", poručio je predsednik Srbije.

Danas je, kaže, važno da slaveći njihovu žrtvu, svaku prolivenu kap krvi, na još jednom plebiscitu usvojimo plan za budućnost u kojoj ćemo se ponostii zastavom slobode, mira i budućnosti.

„Ovo je zastava našeg jedinstva, u nameri da sačuvamo sprski identitet, pravo da budemo ono što jesmo - jedan isti narod koji ne želi da uzme ni od koga ništa, nikoga da ugrozi, već samo da za sebe dobije pravo koje pripada i drugima, pravo na ime, istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju, postojanje", rekao je Vučić.

Kako kaže, to je pravo na dostojanstvo, na sećanje, ali i na ono na šta, ističe, niko ne može da nas natera, iako mnogi, bezuspeštno pokušavaju - kada ćemo i šta da zaboravimo, sebi i drugima

„Nije uvek sve bilo sasvim svetlo tokom istorije, ali na ovim prostorima ne postoji nacija koja je prošla kroz grobnu tamu i podnela žrtve da bi ugledala svetlo i poslata slobodna. Šta ćemo da zaboravimo, može da bude samo naš izbor, a ne odluka bilo koga sa strane", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je srpska zastava - zastava našeg stradanja, naših kostiju, jama, logora, dece koju su nam uzeli, koju sasvim sigurno nijada nećemo zaboraviti i sa ponosom je nositi.

U njoj su, poručio je, i sve naše besmislene podele, propali snovi, svaka naša greška, ali je važno da i takva zastava predstavlja jedinstvo koje se zasniva na činjenici da nismo savršeni, ali da jesmo različiti i da je lepota zajedništva u tome.

„Naša crveno-plava-belo trobojka nije poziv na jednoumlje, već suprotno, na čuvanje razlika pod jednom zastavom, pod simbolom slobode, identiteta, postojanja, prava na život. Robovi su svi šti, porobljeni, slobodni se razlikuju i zato jesu slobodno. To mora da važi za sve na Balkanu, gde god živeli, da budu slobodni u istoj meri”, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da to nije nikakav "srpski svet" za koji nas optužuju, već svet slobodnih, da bez posledica možemo glasno da izgovorimo ime i prezime naroda kojem pripadamo.

„I da odgovorim svima koji nas danima napađu iz regiona, ali i nekima u našoj zemlji, kojima ni trobojka nije sveta, ni proboj Solunskog fronta, pa kažu da smo izmislili praznik... Onda smo izmislili i Stefana Nemanju, jer mu nismo imali ni ulicu i spomenik... Ali, nismo izmislili, nas su oni izmislili, samo mi nismo za njih znali, jer smo se dodvoravali drugima, a zaboravljali na svoj narod, istoriju, trobojku", rekao je Vučić.

Primetio je da Dan albanske zastave ne smeta nikome, ali smeta dan jedinstva jednog naroda i slobode koju slavi srpski narod.

„Samo naša zastava im smeta i očkuju da im se pravdamo i izvinjavamo. Nikada više za srpsku trobojku nećemo da se izvinjavamo", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da od jedinstva i slobode nema veće vrednosti, a  zastava ima ulogu dokaza da biti Srbin ne znači biti kriv i nostiti teret osude.

„Uz tu zastavu ide ponos Mišara, Deligrada, Kumanova, Miloša, Ðorđa, Aleksandra, Kolubare, Cera, Kajmakčalana.. svih života datih za čuvanje slobode, za sve mučenike iz Prebilovca, Jadovna, Jasenovca, koje više nikada ne smemo da zaboravimo", poručio je Vučić.

Istakao je da je to nova, drugačija Srbija, ponosna, koja ništa ni od koga ne traži, niti moli, samo traži prava koja imaju i drugi.

„Srpski jezik, jezik Meše Selimovića, Ive Andrića, Crnjanskog, kultura, vera bez mržnje, to je naše biće, to nas odredujuje i čini dostojnim narodom. To daje snagu i nauk je da u ovom veku tražimo mir i da snagu i veličcinu otrkijemo u životu, radu, velikim podzivima, prugama, putevima, fabrikama... da znamo i verujemo da možemo jednako ili više od drugih", rekao je Vučić.

On je dodao da sutra naši potomci treba da se ponose nama, da ih naučimo kako se u slobodi živi i kako se pamti, a zaboravlja samo svojom voljom.

Vučić je zahvalio RS, njenim predstavnicima, kao i Srbima iz Crne Gore, koji se ne stide da kažu da su Srbi u Crnoj Gori, kao i mučenom narodu na KiM.

„Hvala i svima koji danas nisu smeli da istaknu srpsku zastavu zbog pretnji režima u regionu, jer znam da su njihova srca ovde sa nama i da kucaju za nas, svoj srpski narod", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je poručio i svima koji su prethodnih dana pretili Srbiji, koja je ćutala, koji su izmišljali izjave koje nije dao, reči koje nije izgovorio sa ciljem da bi još jedan žig sramote stavili na čelo srpskom narodu i Srbiji, da mu ne pada na pamet da im se pravda, ni za njihove zmišljotine, i da im se izvinjava za bilo šta.

„Ono što ću da radim, koliko god budem mogao, onoliko vremena koliko je ostalo, svim srcem i dušom vodiću Srbiju da bude još jača, još snažnija, da može da pomogne RS, nikada ne dirajući u prava BiH, da pomogmemo našem narodu i u Crnoj Gori,  i na svakom mestu na kugli zemaljskoj, da zaštitimo svakog srpskog čoveka od progona, da nam se nikada više ne ponove Jasenovac, Prebilovac, Jadovno, ni Oluja, Bljesak, niti bilo šta drugo, ni pogromi iz 2004.", naglasio je on.

Istakao je da je to naš zavet.

„Vi napadajte, mi ćemo da poštujemo vaše zastave, jedinstvo vašeg naroda, ništa nam ne smeta. Našu trobojku nosićemo ponosno uvek. Kao što su govorili rušiće ovaj spomenik, on će ostati vekovima iza nas. Naša trobojka, crveno, plavo, bela biće večna", zaključio je Vučić.

 

Izvor: politika.rs 
Foto: Rade Prelić/Tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog