Region

Српска кошарка остала без великана: Преминуо Душан Дуда Ивковић

Прослављени српски тренер Душан Дуда Ивковић преминуо је у 78. години.

Тужна вијест пробудила је Србију у четвртак.

Душан Дуда Ивковић је преминуо, а вијест потврдио први човјек Радничког са Црвеног крста:

- У шест часова и 50 минута Душан је преминуо у болници у Београду од посљедица воде у плућима и херпеса - рекао је кратко Горан Калинић за Спорт Клуб.

 

Душан Ивковић (Београд, 29. октобар 1943) је бивши југословенски кошаркаш и српски кошаркашки тренер, један је од најуспешнијих европских и свјетских тренера свих времена.

Од 2008. до 2013. био је селектор репрезентације Србије, а до краја живота био је предсједник Спортског друштва Раднички.

Ивковић је науспјешнији селектор Кошаркашке репрезентације Југославије на Европским првенствима.

Водио је репрезентацију на три континентална првенства и на сва три освојио златну медаљу (Загреб 1989, Рим 1991. и Атина 1995).

На та три првенства репрезентација је одиграла 19 утакмица и свих 19 побиједила.

Јануара 2008. је изабран за селектора кошаркашке репрезентације Србије за период од наредне четири године. На Европском првенству 2009. у Пољској, репрезентације Србије је под Ивковићевим вођством, освојила сребрну медаљу, а на Свјетском првенству 2010. је заузела четврто мјесто.

Почетком јула 2016. саопштио је да завршава тренерску каријеру.

Ревијални опроштајни меч је водио 20. септембра 2017. у Атини против Олимпијакоса.

Као кошаркаш је играо на позицији бека, а као тренер је водио Партизан, Арис, Раднички Београд, Шибеник, Војводину, ПАОК, Панионис, Олимпијакос, АЕК, ЦСКА, Динамо Москва и Анадолу Ефес.

Са репрезентацијом је освојио три европска злата и једно средбро, једно свјетско злато, сребро на Олимпијским играма и злато на Универзијади.

На клупском нивоу освајао је Евролигу (два пута), Куп Радивоја Кораћа, Куп Рајмонда Сапорте, УЛЕБ Куп, био је са својим клубовима шампион Југославије, Грчке и Русије, у истим земљама освајао је и Куп и Суперкуп.

 

Извор: b92.net
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog