Sport

„Srbin se prvi pobunio na ‘Bože pravde’, himnu koju je pisao Slovenac“ (VIDEO)

Poljaci su obeležili Evropsko prvenstvo u odbojci provokacijama na račun Srba i Slovenaca, koji su ih kaznili pobedom u polufinalu, a sve je dobilo "treće poluvreme" na društvenim mrežama.

Režirali su Poljaci paklen raspored rivalima, reprezentacija Srbije je već na aerodromu po sletanju morala da čeka čak sat i po na vođu puta i autobus, o čemu je i Slobodan Kovač pričao za Nova.rs.

„Da se ovo što se nama događa dešavalo nekom na Evropskom prvenstvu za žene u Beogradu, pravili bi svi skandale neviđenih razmera. Ali ovde je izgleda normalno, desilo se, nema veze. Mi smo 2019. dobili jedan kombi, dok su svi dobili autobus. Španci imaju jedno zlato u odbojci koje su osvojili davno, uz dužno poštovanje prema Špancima, ali i oni su dobili autobus. I sada smo sleteli na aerodrom kao evropski prvaci, čekamo autobus sat i po vremena, sa vođom puta. Ukrajince, koji su stizali dva i po sata posle nas, autobus je već čekao. Znači, čekaj, sa svim dužnim poštovanjem, pa dolazi ti evropski šampion, mora da bude nekog respekta. Treninzi? Imali smo dva dana pre meča u 15.15, a igraćemo u 21.00. U petak smo trenirali u 15.30. Da li je normalno da tako bude sve, pa se menja zbog televizijskih prava i drugih stvari. Nelogično je i nesportski“, rekao je selektor.

Poljaci su sebe već videli u finalu, igrali su od 17.30 i smatrali su da će imati više vremena da se spreme za završni meč, ali su se grdno prevarili i igraće za bronzu.

U svakom slučaju, profitirali su jer će poraženi tim, Srbija, biti umornija, igrala je protiv Italije u subotu od 21.00 i čak je meč kasnio, a sada nas čeka meč za bronzu već u nedelju od 17.30.

Slovenci, sa druge strane, suočili su se pogrešnim intoniranjem himne. Poljaci su pustili „Bože pravde“, a posebno je zanimljivo bilo što se prvi pobunio Dejan Vinčić, lider Slovenije i igrač srpskog porekla.

Momak koji vuče korene iz Prnjavora ima priču sličnu onoj koju imaju Goran Dragić ili Luka Dončić, a ovaj put je reagovao revoltirano i dobio je ekspresnu reakciju domaćina koji su prekinuli himnu, što su primetili mnogi pratioci na društvenim mrežama.

Revoltirani su bili slovenački navijači, a na društvenim mrežama dočekali su ih i komentari Srba koji su se našalili i podsetili ih da je „Bože pravde“ komponovao Slovenac.

„U Srbji je ovo nama bilo smešno, ali razumemo frustracije Slovenaca. Zabavna činjenica je da je himnu Srbije komponovao Slovenac. Na kraju, to vam je donelo sreću  i nadam se da će ovo biti divna noć za slovenačke prijatelje. Čestitke i nadam se da ćemo slušati obe himne u finalu“, bio je komentar jednog Srbina koji je Slovencima vratio osmeh.

Podsetio je da je himnu 1872. komponovao Davorin Jenko, koji je svojevremeno posto dirigent Kraljevskog srpskog pozorišta (današnje Narodno pozorište u Beogradu) i ostavio Srbiji himnu.

 

Izvor: nova.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog