Region

Održana treća regionalna radionica projekta “Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save”

Juče je u Županji, u Hrvatskoj, održana 3. Regionalna radionica u okviru projekta “Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save” (WACOM).

Radionica na temu "Priprema simulacije štabne vježbe:  Nesreća s izlijevanjem velike količine naftnih derivata iz industrijskog postrojenja u slivu rijeke Bosne i djelovanje u slučaju poplave" organizovana je u saradnji s Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske, Asocijacijom za upravljanje rizicima AZUR, Međunarodnom komisijom za sliv rijeke Save te Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi u Republici Srbiji.

Svrha ove radionice bila je uspješna priprema simulacije štabne vježbe u situaciji slučajnog zagađenja rijeke Save iz industrijskog postrojenja u slivu rijeke Bosne i djelovanje u slučaju poplave, koja će se održati u maju 2022. godine. Učesnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije analizirali su scenario štabne vježbe i utvrdili jasne uloge koje će različite institucije u Bosni i Hercegovini i Srbiji imati tijekom njezina provođenja. Takođe, simulirani su protokoli komunikacije i donošenja odluka te je razvijen scenario za krizno postupanje nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Srbiji u slučaju sličnih kriznih situacija.

 

U uvodnom izlaganju, Snježana Novaković, zamjenica direktora Javnog preduzeća „Luka Brčko“, istakla je značaj održavanja ovakvih regionalnih radionica te naglasila važnost učestvovanja Javnog preduzeća „Luke Brčko“ u WACOM projektu te sticanja novih znanja i institucijske saradnje u ovakvim ili sličnim kriznim situacijama u slivu rijeke Save.

Dušan Kostić iz Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi u Republici Srbiji rekao je kako je Republika Srbija kao najnizvodnija zemlja u slivu rijeke Save veoma motivisana za međunarodnu saradnju na polju odbrane od poplava i slučajnih onečišćenja.

Republika Srbija je 2015. godine postala dio Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu, ali je potrebna daljnja međunarodna saradnja  kako bi ojačali tehnički i kadrovski potencijal, kapacitete i znanje i što efikasnije koristili benefite članstva u Evropskom mehanizmu civilne zaštite.

Na današnjoj izuzetno uspješnoj radionici u Županji, učesnici su kroz razmjenu već postojećih iskustava stekli nova znanja, dotakli se novih pitanja i dilema te definisali smjernice koje će omogućiti daljnje uspješne aktivnosti WACOM projekta, a u interesu država na slivu rijeke Save.

Krunoslav Šarić, direktor Turističke zajednice Županje, takođe je naglasio važnost provođenja projekata kao što je projekt Water Contingency Management in the Sava River Basin (WACOM) te razvijanja novih protokola, procedura i odgovora na ovakve krizne situacije prisjetivši se katastrofalne poplave iz 2014. godine i problema i izazova na terenu koji i dalje postoje i zahtijevaju zajedničku saradnju institucija.

Radionica je prvenstveno bila namijenjena učesnicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije, ali je zbog financijskih pravila Evropske unije i Programa transnacionalne saradnje – Interreg Dunav organizirana u Republici Hrvatskoj kao članici Evropske unije.

WACOM projekt sufinansiran je od strane Programa transnacionalne saradnje - Interreg Dunav i uključuje ključne partnere iz četiri zemlje u slivu rijeke Save: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

 

Frontal

Twitter
Anketa

U kojoj državi su građani BiH najbolje živjeli?

Rezultati ankete
Blog