Svijet

Коло заиграло у центру Чикага: Српске девојке и младићи у народним ношњама одушевили Американце! (ВИДЕО)

Америка је прославила Columbus day који се, у светлу најновијих политичких престројавања у Белој кући, од ове године назива другачије – Indidžinus dej

Тако да сада Американци, уместо оних који су открили Америку, славе празник оних који су откривени, тачније индијанских племена која су вековима пре доласка белог човека живела на овим просторима.

Оно што се није мењало и што је остала традиција на овај дан, бар када је град Чикаго у питању, јесте парада у којој су ове године по први пут наступили и представници Србије.

На паради нисмо видели индијанце на коњима, са луковима и стрелама, али зато јесмо младиће и девојке у српским народним ношњама, заједно са представницима других етничких заједница, попут Пољака, Филипинаца, Немаца, Тајланђана, Бугара, Чилеанаца и наравно, и даље најбројнијих Италијана, који, стекао се утисак, и даље славе свог земљака Кристифера Колумба, чије статуе су прошле године рушене и скрнављене у целој Америци.

На челу српског дела параде налазио се конзул Дамјан Јовић са супругом и вицеконзулом Александром Милићем. Иза њих је био Предраг Ђорић, возач рикше, другог занимања поред оног камионџијског, у коме чикашки Срби имају примат и доминацију.

На крају колоне била је главна атракција, младићи и девојке из ансамбла “Око соколово” предвођени кореографом Миланом Андријанићем, који су грађане Чикага одушевили изводећи сплет наших традиционалних игара у покрету, крећући се у дугачкој колони кроз центар Чикага.



Сербиан Неwс УСА/аутор: Антоније Ковачевић/видео: Саша Лукић

 

Извор: in4s.net 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog