Tehnologija

Zakerberg predstavio novo ime Fejsbuka (VIDEO)

Izvršni direktor i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg najavio je u četvrtak na sastanku održanom u virtuelnoj i proširenoj realnosti da će novo ime tehnološkog giganta biti „Meta”. „Mi smo kompanija koja gradi tehnologiju za povezivanje”, rekao je Zakerberg.

Mark Zakerberg je rekao da „zajedno možemo konačno staviti ljude u centar naše tehnologije. I zajedno možemo otključati mnogo veću ekonomiju kreatora”.

„Da odražavamo ko smo i šta se nadamo da ćemo izgraditi”, dodao je Zakerberg.

Rekao je da ime Fejsbuk ne obuhvata u potpunosti sve što kompanija radi.

„Trenutno je naš brend tako čvrsto povezan sa jednim proizvodom. Ali, vremenom, nadam se da ćemo biti viđeni kao metaverzalna kompanija”, naveo je Zakerberg.



Fejsbuk je pokazao seriju konceptualnih video-snimaka koji su istakli viziju metaverzuma, tako što možete da pošaljete svoj hologram na koncert na kom je vaš prijatelj, koji tamo prisustvuje u realnosti, sjedenje oko virtuelnih stolova za sastanke sa kolegama ili igranje video-igara sa prijateljima.

Platforma će omogućiti korisnicima da prilagode avatare i digitalne prostore, i da digitalnu kancelariju mogu da ukrase slikama, video-zapisima, čak i knjigama.

"Kada svojim roditeljima pošaljem video sa svojom djecom, oni će se osjećati kao da su tu u pravom trenutku, a ne kao da mi virimo kroz mali prozor", rekao je Zakerberg.

Zakerbergov avatar je najavio i da će Mesindžer pozivi dolaziti u VR tehnologiji, da planira da upravlja virtuelnim tržištem gdje programeri mogu da prodaju virtuelnu robu i novi početni ekran u Okulus kvestu, kako bi ćaskanje i igre u virtuelnom svijetu učinili više društvenim.

"Vaši uređaji više neće biti u fokusu vaše pažnje. Počinjemo da vidimo da se mnogo ovih tehnologija spaja u narednih pet ili deset godina. Mnogo toga će postati mejnstrim i mnogi od nas će stvarati i naseljavati svjetove koji su isto toliko detaljni i ubjedljivi kao ovaj, na dnevnoj bazi", kazao je direktor tehnološkog giganta.

Vjeruju, dodaje, da će metaverzum biti nasljednik mobilnog interneta.

"Moći ćemo da se osjećamo prisutnima – kao da smo tu sa ljudima, bez obzira na to koliko smo međusobno udaljeni. Moći ćemo da se izrazimo na nove radosne, potpuno impresivne načine. Najbolji način da razumijete metaverzum je da ga sami doživite", dodao je Zakerberg, iako je naveo da "još ne postoji u potpunosti".


U metaverzum samo ove godine uloženo deset milijardi dolara


Najavljujući u avgustu planove za budućnost kompanije, Zakerberg je rekao da je njegov cilj da Fejsbuk pomogne u izgradnji "metaverzuma", riječi koja kao da je postala opsesija za svakoga ko pokušava da se bavi predviđanjem finansijskih tokova, i na taj način profitira, najprije od novih tehnologija.

Samo u projekat stvaranja metaverzuma Fejsbuk je u ovoj godini uložio deset milijardi dolara, dvostruko više nego što je potrošio na sigurnost i bezbjednost na platformi, prenosi Gardijan.

U nedavnim izvještajima o zaradi, kompanija je objavila da je segment virtuelne stvarnosti porastao do te mjere da će sada zasebno izvještavati o prihodima, dijeleći proizvode u dvije kategorije.

Te kategorije uključuju "porodicu aplikacija" – Fejsbuk, Instagram, Mesindžer i Votsap, i proizvode "laboratorije realnosti" u koje spadaju AR i VR, i sa njima povezani hardver.

 
Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog