Intervju

Не разбијам, већ спасавам уставну Босну

Законом ћемо суспендовати 140 наметнутих рјешења. По Уставу БиХ нема овлашћења за одбрану, фискални систем, правосуђе, а тај исти Устав у једном члану прописује да ниједан закон не може да буде супротан или изван овог Устава.

Да Републици Српској нису отимана права, свима би у БиХ живот био знатно бољи. Правили су експеримент, илузију. Зато смо ту гдје јесмо, заглављени. Да смо имали чист рачун, искрен разговор, бавили бисмо се животом, радили конкретне послове и свима би било боље, па и онима који подмећу провидну бајку како нас до бољег живота води „функционална БиХ”, каже Милорад Додик, члан Председништва БиХ из РС. „Већ тридесет година одавде шаљемо једино поруку нестабилности, умјесто да смо се држали Устава, да свако ради у складу са својим ингеренцијама”, рекао је Додик у разговору за „Политику”. Говорећи о извјештају који Кристијан Шмит најављује Савјету безбједности УН, Додик каже да је то још један апсурд у којем извештај треба да поднесе неизабрани дипломата.

„То говори да је свијет у нереду. Ми нећемо средити свијет, можемо само да извлачимо закључке и да се сагнемо испод радара, али да не дозволимо да поред нас прођу прилике и да нас заплаше на основу ’славе’ стечене на ранијој строгоћи”, рекао је Додик.

Српској предстоји динамичан период, најавили сте седницу парламента за средину новембра на којој ће РС прогласити крај ингеренција БиХ и вратити их на ниво ентитета.


ДОДИК: Противници РС труде се да направе атмосферу нервозе, психозе и нестабилности. Чак и призивања рата. Од тога нема ништа. Не потежемо вануставне потезе. Ми смо легалисти, који ће да примјењују Устав. Ништа од оног што по Уставу припада БиХ нећемо доводити у питање. Фокус је на мјерама које су наметане незакоњем. Тешко је и замислити да Уставни суд крши Устав. Овдје је то масовна појава. Увијек су пресуђивали против РС без обзира на то што за није постојао уставни основ.

Конкретније, шта је одговор РС?

ДОДИК: Направили смо два сета питања. Први се односи на оне ингеренције на које смо дали сагласност у условима страшних притисака. Када су тражили да се укине Војска РС, хапсили су људе, отпуштали функционере, изазивали страх, пријетили да ће РС нестати. Зато ћемо сада повући изнуђену сагласност коју смо дали за три питања – одбрану, индиректне порезе и Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС). Све је урађено нерегуларно. Биће прелазног периода у којем ће постојећа рјешења функционисати, док не створимо услове за дјеловање наших институција. Постојећи ВСТС дјелује по систему „кадија тужи, кадија суди”. Концентрација свих правосудних процеса је у Сарајеву. Контролише их Обавјештајна служба БиХ, то јест АИД, бивша муслиманска служба, која се обрачунава са Србима и Хрватима. Забранићемо рад ВСТС на простору РС, формираћемо нови. Правосуђе у Српској се, ионако, финансира из буџета РС. Финансираћемо само правосуђе које је легално. По Уставу БиХ нема овлашћења за одбрану, фискални систем, правосуђе. А Устав прописује да ниједан закон не може да буде супротан или изван Устава. У погледу индиректних пореза РС стално остаје ускраћена за приходе. Тек прошле године смо наплатили тридесетак милиона евра које су нам ускратили прије десет година. Како то да је РС увијек ускраћена? Такође, каже се да све оно што није изричито дато БиХ припада ентитетима. Е, то што јој је дато, нећемо дирати. Све остало иде ентитетима.

Али кад ви то кажете, добијете одговор да је то упропаштавање 20 година реформи.


ДОДИК: Зар неко мисли да је то било 20 година успјеха? Да смо имали прилику да се држимо Устава, били би успјешније друштво. Ствари ћемо вратити тамо гдје им је мјесто. Други сет закона односи се на наметања у којима су ишли тако далеко да нису чак ни тражили сагласност ентитета, а били су у обавези. То је 140 наметнутих закона. Сви ти закони побројани су једним законским актом и биће стављени ван снаге на простору РС. Биће забрањена њихова примјена. Ти закони ће се суспендовати у року два, три или четири мјесеца, како не би настале правне празнине док РС не обезбиједи потребну легислативу.

Неки вјерују да овај пут идете до краја, други кажу да је РС и раније знала да се повлачи и тактизира.

ДОДИК: Нисмо против дијалога, на примјер да објаснимо предности укидања војске. Конципирано је да састав војске треба да попуњава сваки народ трећином припадника. Но, половина хрватске квоте је непопуњена, дакле недостаје око 1.500 људи, као и 30 одсто Срба, дакле 1.000 људи, трећина укупног састава. Муслимани праве своју војску, зато је тако пасионирано бране. Хрвати и Срби неће да раде у војсци. Била би боља одржива структура. Десет година то настојимо да доведемо у рационалан оквир. Желимо да мање трошимо за војску, а не да бацамо трећину буџета. Било би довољно да војска има 3.500 војника, а не 9.500, а да уштеђени новац усмјеримо у развој.

Из свијета, ипак, упозоравају због најављених корака у РС.

ДОДИК: Ми ћемо изнијети све што смо најавили. Захвалан сам коалиционим партнерима који су веома заинтересовани да ствари истерамо на чистину. Сви скупа вјерујемо да је ово кључни тренутак за то. Мијешање Габријела Ескобара је невјероватно, али нама и не требају они на које он може да утиче и каже им шта да раде. Његово мијешање је озбиљан дипломатски безобразлук. Разумијем моћ Америке, шта све могу и шта су све радили. Али људи овдје морају да се ослободе притиска. Немам ниједан проблем с Американцима у свијету, али и они морају да размисле зашто су већ деценијама у проблему са Србима овдје. Држе се излобираних политика, истрајавају на политици која је потпуно погрешна за ове просторе. Метју Палмер предлаже да се у БиХ укине етнички предзнак. Да престанемо да будемо Срби. Њима је прихватљиво да се зовемо „национална група”. Американци ће рећи да хоће мултиетничку земљу. Занимљива би била мултиетничност без Срба и Хрвата. Мени уопште није разумски појмљиво шта они то хоће, изузев што ми се чини да смо ми овдје експеримент.

Кажу вам да је боље да се окренете економији...

ДОДИК: Позивају се на причу о економији, а затворили су нам све могућности да изађемо на свјетско економско тржиште. У томе и лежи њихова моћ, али и то се промијенило. Вашингтон је, сем војног, био политички и финансијски центар, међутим то више није доминантно. Зато су нервозни, па враћају своју улогу на ригидан начин, фаворизујући Бошњаке. Америку морамо уважавати, али она се не показује као објективан посредник. Често падну у искушење да намећу диктате. Они су и креирали нестабилност. Нису дозволили домаћим актерима да праве свој компромис. Наметали су непримјењива рјешења. Па и сада долазе с таквим приједлозима. Чак и загриженим космополитама смијешно звучи укидање националних префикса.

У свијету влада увјерење да је јединствена војска највећи посљератни успјех, а и највиши војни званичник ЕУ пре неки дан је подржао Оружане снаге БиХ.

ДОДИК: Зашто је било добро да Оружане снаге буду јединствене? Јесу ли направили кохезију, донијели мање издатке? Да ли су људи завољели ту војску? Ништа од тога, али се зато показује да је ресор одбране згодно мјесто за злоупотребе, као када је војни министар отказао војну вјежбу са Србијом. Народ је био измрцварен од рата, тада смо морали да прогутамо успоставу једне војске, али сам увијек рачунао на то да не смијемо промијенити Устав. У Бутмиру су нас затварали у војну базу, бацили нови Устав на сто, па смо одбили. Онда су покушавали да смувају фамозни Априлски пакет. Оба су пропала, и то је био први озбиљан пораз муслиманске концепције. И сада неко мисли да се вратимо на то! Знао сам да ће доћи дан када ћемо довести у питање оправданост постојања онога што није уписано у Устав. Знали смо да ће Ешдаун отићи, да ће снага и интерес САД и ЕУ опасти. Е, сада је вријеме да разговарамо. Да ли желите Босну? Нама она није проблем, не споримо њен интегритет, међународни субјективитет. На унутрашњем плану не постоји суверенитет БиХ, то имају искључиво ентитети. Зато су њој дате три надлежности и право да доноси неколико политика. Рецимо, царинску политику, али то не подразумијева и царинску службу БиХ, већ само доношење прописа на том нивоу. Све је извитоперено и покушавамо то да уредимо. Свјесни смо да то није лака борба, требаће стрпљења, тешким корацима, али у првом смијеру. Ми ћемо сада повући нашу сагласност, па да видимо како ће се ствари одвијати. Ако и тада не буде договора, ми ћемо донијети закон о војсци РС. Све то пише у Уставу БиХ, имамо пуно право на то. Пише да оружане снаге једног ентитета не смију прећи на територију другог ентитета. Ми и не канимо да прелазимо. Ништа не радимо тајно, немамо скривене планове, не планирамо сецесију, већ афирмацију Устава. А они нека објашњавају да се ми понашамо незаконито.

Неријетко се потеже и аргумент о пријетњама миру.

ДОДИК: Њихов циљ и јесте стварање психозе коју желе да исфабрикују и кривицу припишу нама. Они се руководе мишљу да ако не успију да направе психозу, проћи ће ово што ради РС. А ако успију да је направе, спријечиће наше намјере и задржаће оно што је отето, умјесто да афирмишу мој приступ као једини нормалан. Тврде да разбијам Босну, а нисам једини који зна да само на основу дејтонских папира ова земља може да опстане.

Да ли постоји уступак који би зауставио РС у намјери да прогласи неважећим институције БиХ на својој територији?

ДОДИК: Зашто бисмо ми за неку малу понуду одустали од права које имамо? Ништа не тражимо изузев права. Некада се морало, некада се ишло линијом мањег отпора, некада се и вјеровало, али важно је да сада не учествујемо у свађама у РС ко је шта пренио иако би могла да се градира одговорност. Приговарају ми за пасоше, таблице, а то ни сада нећемо да дирамо, све ће остати. Све остало ће доћи на тапет. Хоће ли у томе учествовати опозиција, мање је важно, али сједница средином овог мјесеца биће једна од оних које ће бити камен међаш у политичкој историји Републике Српске. Прецизно ће се видјети ко се за шта залаже.

Да ли је могуће да такви кораци буду ризични за РС?


ДОДИК: Не, уопште. Они мисле да смо наивни. Више од годину дана обављају се разговори с многим људима, од ЕУ, па и саме Америке. На једном скупу гдје је сједило пет-шест лидера држава ЕУ речено је да БиХ очигледно ништа не може и да се зна шта је рјешење, јасно алудирајући да је подјела једина могућа. „Нон-пејпер” који се појавио није никаква илузија. Пораз Трампа је то мало пореметио. Вратили су се људи из старе администрације са енергијом да поново праве оно што је евидентно неуспјешно у посљедњих тридесет година. Али и то ће проћи. Имамо разумијевање у свијету далеко више него прије. Не размишљамо о концепту који би довео до сукоба. Веома добро смо размислили шта је то што би могло да их изиритира да нешто предузму.

Ипак, та психоза о којој говорите није пријатна.


ДОДИК: Нико нема разлога за бригу. Немају никакву могућност да остваре пријетње. Предсједништво не може дићи војску против РС, сем илегално. Полиција не смије да прелази ентитетску линију. Изетбеговић то, ионако, не упућује Србима, већ странцима, не би ли свијет заплашио ратом. Чак и они који имају анимозитет према Србима, посебно према мени, далеко боље слушају шта ми то имамо да кажемо, мало су наћулили уши. Постоје часни планови Срба, постоје и рационални људи. Хоћемо своја права, никаква пријетња нас у томе неће омести. Увијек се сјетим времена настанка Републике Српске, то ме и данас опредјељује у раду. Сјетим се момка који је смртно рањен у пробоју коридора. Посљедње ријечи нису биле јаук, само је рекао: „Ваљда ово неће бити узалуд.”

 

Извор: политака.рс

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog