Svijet

Novi predsjednik Interpola – Ahmed Naser Al-Raisi iz UAE

Međunarodna policijska agencija Interpol izabrala je danas generalnog inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Emirata, Ahmeda Nasera Al-Raisija, za svog predsjednika.

Raisijev izbor je objelodanjen na Interpolovom Tviter nalogu, a o tome je izvijestila i državna novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Al-Raisi je izabran na četvorogodišnji mandat tokom godišnje Generalne skupštine Interpola u Istanbulu.

Agencija AP, međutim, ocjenjuje da je riječ o kontroverznom zvaničniku iz UAE, pošto su ga grupe za ljudska prava optužile za umješanost u mučenje i proizvoljna zatvaranja u UAE, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, Al-Raisi je optužen za mučenje i protiv njega postoje krivične prijave u pet zemalja, uključujući Francusku, gdje je sjedište Interpola.

Izbor predsjednika Interpola se pomno prati otkako je prvi kineski predsjednik tog tijela, Meng Hongvej, nestao na polovini svog četvorogodišnjeg mandata na povratku u Kinu 2018. godine.

Kasnije se ispostavilo da je priveden, optužen za mito i druga navodna krivična djela.

Interpol je saopštio da je Valdesi Urkiza iz Brazila izabran na mjesto potpredsjednika Interpola za Sjevernu i Južnu Ameriku, dok je Garba Baba Umar iz Nigerije izabran za potpredsjednika Interpola za Afriku.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

U kojoj državi su građani BiH najbolje živjeli?

Rezultati ankete
Blog