Svijet

Ovako izgleda svjetska ekonomija od 94 triliona dolara

Samo četiri zemlje (SAD, Kina, Japan i Njemačka) čine više od polovine svjetske proizvodnje računajući po nominalnim vrijednostima njihovog BDP. Takođe, posmatrajući pojedinačno SAD, njen BDP je veći nego BDP 170 zemalja zajedno.

U grafičkom prikazu koji je napravio „Visual Capitalist“ se vidi kako se u stvari porede svjetske ekonomije prema BDP-u, prema podacima i procjenama dostupnim na stranicama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Šta je BDP?

BDP je skraćenica za bruto domaći proizvod, što znači vrijednost svih roba i dobara jedne države koji su proizvedeni u jednoj godini. Prikazuje vrijednost izraženu u novcu. Uopšteno govoreći, uz pomoć BDP-a imamo uvid u ekonomsku aktivnost jedne države, jer BDP na jednostavan način prikazuje stanje ekonomije, kao i životni standard u državi.


Top 10 država u svjetskoj ekonomiji

Sa svojih 22.9 triliona dolara BDP SAD-a pokriva nekih 25% svjetske ekonomije, a to je udio koji se znatno promijenio u proteklih 60 godina. Finansijsko poslovanje, osiguranja i trgovina nekretninama doprinose najviše ekonomiji SAD, oko 4.7 triliona dolara, a onda slijede profesionalne i poslovne usluge koje doprinosi sa 2.7 triliona dolara, dok je udio javne administracije 2.6 triliona dolara.

Na drugom mjestu je kineska ekonomija čiji BDP iznosi 17 triliona dolara. Kina je bila i ostala najveći industrijski proizvođač na svijetu, podatak je koji se bazira na velikoj proizvodnji čelika, elektronskih uređaja i, između ostalog, proizvodnji iz oblasti robotike.

Na evropskom kontinentu, najveću ekonomiju ima Njemačka, koja zauzima četvrto mjesto na svjetskom planu, odmah iza Japana. Važan faktor je čuvena automobilska industrija, jer Njemačka izvozi oko 20% sveukupne svjetske proizvodnje automobila.

Najbrže rastuće ekonomije na svijetu u 2021.

Procjenjuje se da najbrži rast ima ekonomija Libije, čiji projektovani rast BDP-a iznosi 123%. Najvažniji činilac je proizvodnja nafte, jer se u tu državu svaki dan „upumpava“ 1.2 miliona barela dnevno.

Iza projektovanih 13% realnog rasta BDP Irske stoje najveće multinacionalne korporacije u svijetu. Fejsbuk, TikTok, Gugl, Epl i Fajzer imaju svoje evropsko sjedište u Irskoj, i to zahvaljujući korporativnom porezu koji iznosi 12.5%, što je otprilike polovina svjetskog prosjeka. Sa druge strane, to bi uskoro moglo da se promijeni, budući da je Irska učestvovala u sporazumu OECD-a oko iznosa korporativnog poreza, koji treba da iznosi najmanje 15%.

BDP u budućnosti

Globalni BDP od 94 triliona dolara nam možda izgleda ogromno, ali takav iznos bi mogao izgledati veoma skromno u budućnosti. Na primjer, svjetska ekonomija 1970. godine se procjenjuje na nekih 3 triliona dolara, što je više od 30 puta manje nego danas. Procjenjuje se da bi svjetska ekonomija mogla da se duplira u sljedećih trideset godina, što bi značilo da će svjedski BDP u 2050. godini iznositi oko 180 triliona dolara. 

 
Izvor: Frontal/visualcapitalist.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog