Tehnologija

Pogledajte snimak iz 1994. u kojem Bill Gates govori o Microsoftu i Appleu (VIDEO)

Na YouTubeu je objavljen 15-minutni snimak iz 1994. u kojem tadašnji direktor Microsofta Bill Gates izražava dobrodošlicu novim radnicima te im obrazlaže kako je ova kompanija nastala i kako se razvijala.

Videozapis je objavljen na YouTube kanalu Centra za historiju računarstva (Centre for Computing History) iz Cambridgea. Gates je tada imao 39 godina te je već tada bio iznimno bogat. Prema poslovnom listu Forbes, imao je bogatstvo od 9,35 milijardi dolara, a sada ima bogatstvo od 136 milijardi dolara.

U obraćanju je imao riječi hvale za kompaniju Apple, što je iznenađujuće s obzirom na to da je Apple najveći Microsoftov konkurent. Podsjetio je kako je jednu od najvećih korporacija na svijetu osnovao s prijateljem Paulom Allenom.

Govorio je i o desktop računarima, posebno se osvrnuvši na miševe kao jedan od dijelova ovih računara. Istakao je da su oni postali vrlo profitabilni za Microsoft, ali da su s onim prvim proizvedenim napravili grešku.

Prema riječima Gatesa, prvobitno je naručeno 50.000 komada, ali da im je bila potrebna cijela godina da ih prodaju. U međuvremenu, objašnjava, dizajn miševa se poboljšavao.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog