Društvo

Neka te vide i čuju, Vide (VIDEO)

Vid Luković je okusio život u gradu i poslije nekoliko godina provedenih u inostranstvu odlučio je da se vrati u Srbiju, svoje rodno selo Plešin na Goliji da bi bio bliži nebu i bogu i iskonskom životu.

Tu se vratio da bi sa svojom suprugom i šestoro djece živio, kako on kaže, starostavnim životom, u kome se čovjek poštuje, obraz čuva, a riječ cijeni.

„Mnogo toga se izgubilo u današnjem čoveku. Poštovanja više nema, straha nema, srama nema, obraza nema. Danas ti više ne možeš da sedneš ili staneš da popričaš minut sa čovekom ako nema nekog interesa. E, to je za mene najveća bolest, gora od korone" - kaže Vid koji se zbog svega toga i vratio na selo gdje je još sačuvan dio vrijednosti na kojima je vaspitavan.

S obzirom na sve to, kako onda vaspitavate svoju djecu?

"Pa biće teško za moju decu, jer ona se vaspitavaju patrijarhalno, kako su mene moji vaspitali, ja tako vaspitam njih. I kad odu u nazovimo tu današnju civilizacuju, što bi stari rekli, ona sad dole su "mimo narod", jer ne umiju da se snađu u toj današnjici, u toj civilizaciji. I za njih će da bude jako teško. Ali opet kažem, poštenje i povjerenje kad tad izaći će na površinu", kaže Vid.

Na visini od 1300 m nadmorske visine uspijeva šljiva, pšenica i krompir, a Lukovići se bave stočarstvom. Izazova je na planini mnogo, ali je za Lukoviće sve savladivo, nedostaju im samo ljudi.

Pogledajte video.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog